Belföld

Márciusban megreformált mikrohitelprogram indul

Várhatóan jövő márciusban indul a megreformált mikrohitelprogram. A kereskedelmi bankok bevonásával további forrásokat helyeznek be a hitelezésbe. A nyár végén pénzhiány miatt leállt program a napokban indult újra.

A mikrohitelprogram megreformálásában érintettek egyetértenek a sarokpontokban. A most létrejött szakmai testületben a Hitelgarancia Rt., a Széchenyi hitelkártya-programért felelős Ka-Vosz Rt., a Magyar Bankszövetség, az EU-delegáció, a gazdasági tárca és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) képviselője vesz részt. Cél, hogy képessé váljon a rendszer a jelenleginél több vállalkozó hiteligényének kielégítésére, ezért az eddigi EU-s és kormányforrások mellett a kereskedelmi bankokat is be kívánják vonni. A reformtól azt várják, hogy változatlan feltételekkel az eddiginél többen juthassanak a kedvezményes hitelhez. (Jelenleg a kisvállalkozások maximum hat-millió forintot vehetnek fel öt évre. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítvány esetében a plafon 10 millió forint, amelyet 15 millióra szeretnének emelni. A hitelek kamata megegyezik a jegybanki alapkamattal.)

Az MVA 2002-ben, november 8-áig 3658 vállalkozás számára nyújtott mikrohitelt, 8,6 milliárd forint összegben. Az igényelt átlagos hitelnagyság 3,8 millió forint volt. Az idén megduplázódott igények miatt az Országos Mikrohitel Alapban rendelkezésre álló forrás gyakorlatilag elapadt, így az MVA augusztus 27-étől felfüggesztette további mikrohitel-szerződések megkötését. A program a havonta visszafizetett 300-400 millió forintból és a kormány egymilliárd forintos tőkeinjekciójával indult újra – de csak korlátozott mértékben – olvasható a Magyar Hírlapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik