Belföld

Digitális fotó szótár

Alapszavak a digitális fotózásból, amelyekkel érdemes tisztában lenni a gép kiválasztása előtt.

Pixel: képpont (mennyisége a képméretet határozza meg)


Megapixel: egymillió képpont, a kép szélességének és magasságának szorzata, a kép mérete. Például a 960×1280 pixel felbontású kép 1.3 megapixeles.


Memória: tárolókapacitás, MB-ban mérve. Egy 16 MB-os kártyára körülbelül 30 darab átlagos kép fér. Többféle kártya is létezik (SM, CF, XD).


CCD: ez a hagyományos negatív film digitális megfelelője, egy fényérzékeny elektronikus chip. Az objektívon keresztül bejövő fényt képpontonként elektromos jellé alakítja. Minél nagyobb a mérete, annál több képpont „fér rá”.


SuperCCD: a Fuji fejlesztése, olyan CCD, amelyen azonos területen több képpont fér el, tehát ugyanabban a méretben pontosabb, jobb képet készít.


Digitális zoom: A kép egy részét kinagyítja a felbontás csökkentése által, ezért olyan, mintha közelebb került volna a kép. (Ezt a műveletet utólag, számítógépen is elvégezhetjük, tehát a valóságban nincs szó “zoom”-olásról.)


Optikai zoom: hagyományos, optikai elven közelebb hozza a képet (mint a távcső).


LCD monitor: kis képernyő a fényképező hátoldalán, amelyen megnézhetjük az elkészült fotókat, illetve többnyire itt láthatjuk a gép menüjét is.


Fókusz: az a távolság, amelyből a tárgyak élesen jelennek meg a képen. Az olcsóbb gépekben általában fix fókuszú objektív van, ezek csak bizonyos távolságokból csinálnak jó felvételt. Az autofókuszos gépek beállítják a megfelelő élességet, a profi gépeknél pedig ezt még manuálisan is állítani lehet.


Záridő: az az idő, ameddig nyitva van a lencse, és fény éri az érzékelőt. Sötétben jobb a hosszú záridő, hogy több fény érkezzen, viszont ha mozog a gép vagy a tárgy, akkor elmosódott lesz a kép, mert a fotózás ideje alatt elmozdul.


USB: adatátviteli protokoll, az ilyen kábelen gyorsan átmásolhatók a képek PC-re (ahol természetesen kell lenni egy USB aljzatnak).


Soros kábel: régebbi gépek esetében ezen át csatlakoztatható PC-hez, lassú.


Smart Media, Compact Flash, XD, Memory Stick, MMC: memóriakártya típusok (az XD kártya közülük a legkisebb, legújabb és legnagyobb kapacitású, a Memory Stick jelenleg a legdrágább).


Macro mód: a gép 1:1arányban vagy nagyobb nagyításban készít képet. Közelről (körülbelül 10 cm) való fotózáshoz szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik