Belföld

A CSX-vezér lesz az új amerikai pénzügyminiszer

George W. Bush amerikai elnök várhatóan John Snow-t, a CSX szállítmányozási konszern 63 éves elnökét nevezi ki az Egyesült Államok új pénzügyminiszterévé, és Stephen Friedmant gazdasági főtanácsadójává - szivárgott ki washingtoni kormánykörökből. A döntés hivatalos bejelentése hétfőn várható.

Paul O,Neill pénzügyminiszter két év után pénteken vált meg tisztségétől, bennfentesek szerint elnöki ösztönzésre. Szintén pénteken mondott le Lawrence Lindsey, Bush elnök gazdasági főtanácsadója.

Snow virginiai központú CSX vállalata a legnagyobb vasúti szállítmányozási hálózattal rendelkezik az Egyesült Államok keleti részén. A jogi és közgazdasági végzettségű John Snow a hetvenes évek közepén Gerald Ford republikánus elnök közlekedési minisztériumában dolgozott. Snow a Conference Board kékszalag bizottságának társelnöke. Korábban a sok nagy amerikai vállalatot képviselő, befolyásos Üzleti Kerekasztal (Business Roundtable) elnöke volt.

A gazdasági főtanácsadói poszt várományosa Stephen Friedman, aki a Goldman Sachs befektetési tanácsadó cég társelnöke volt Robert Rubin korábbi pénzügyminiszterrel együtt. Rubin Bill Clinton elnöksége idején volt pénzügyminiszter. Bush elnök új pénzügyminiszterétől a gazdaság élénkítését várja. George W. Bush tartóssá akarja tenni a tavaly elfogadott, tíz évre szóló nagy összegű adócsökkentését. Ezen túlmenően meg akarja szüntetni magánszemélyek számára az osztalékadót, és a vállalatoknak átfogó leírási lehetőséget szeretne adni az új beruházásokra.

[More on BBC News]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik