Belföld

Nincs megegyezés a Fiatnál, újabb sztrájk várható

Kudarccal végződtek csütörtökön az olasz miniszterelnöki palotában az olasz kormány közvetítésével folytatott tárgyalások a FIAT autógyártó cég és a szakszervezeti szövetségek között, így a leépítendő dolgozók közül 5600 ember számára már hétfőtől életbe lép az elbocsátással csaknem felérő "kiegészítő pénztár".

Három órás kemény tárgyalás után az országos érdekvédelmi szervezetek (a CGIL, a CISL és az UIL) végül is elutasították a kormány által kidolgozott és a vállalat által is elfogadott kompromisszumos rendezési tervet. Emiatt a kormány – tudomásul véve a megegyezés lehetetlenségét – szabad utat engedett az 5600 dolgozó kiegészítő pénztárba helyezésének procedúrája előtt. Ez a pénztár nem más, mint a cég és az állam által közösen finanszírozott, a társadalombiztosítási intézet kezelésében lévő alap, amely a nagy szerkezeti átalakítások időszakára lehetővé teszi a fölöslegessé vált dolgozók otthon tartását, fizetésük egy adott hányadának a szavatolása mellett. Mivel ez utóbbi szerv a munkaügyi minisztérium felügyelete alatt áll, Roberto Maroni miniszter aláírására van szükség, hogy beinduljon a mechanizmus.

A fém- és gépipari dolgozók szakszervezetei (Fiom, Fim, Uilm) nem is késtek a válaszlépéssel: egyelőre meg nem határozott időpontra nyolc órás sztrájkot hirdettek a FIAT összes létesítményében és a kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozó termelési egységekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik