Belföld

Drágulhatnak a lakossági hitelek

Az év első háromnegyed évében több mint ötven százalékkal nőtt a háztartások által felvett hitelek állománya, ugyanakkor a lakosság pénzügyi megtakarításai reálértékben csökkentek – állapítja meg a pénzügyi felügyelet tegnap közzétett jelentése. A bankok által kihelyezett hitelek állománya az elmúlt 12 évben először haladta meg a betétek összértékét, és meghaladta az ezermilliárd forintot.

A lakossági hitelek GDP-hez viszonyított aránya gyakorlatilag megduplázódott: 1,8 százalékról a nemzeti össztermék 3,1 százalékára emelkedett egy év alatt – írja a Népszabadság. Az ingatlanhitelek növekedése a legdinamikusabb: állományuk 250 milliárd forintról 600 milliárd forintra bővült egy év alatt.

A bankban tartott megtakarítások viszont csupán 0,2 százalékkal gyarapodtak, vagyis reálértékben – az inflációt is számításba véve – csökkentek. A PSZÁF becslése szerint a háztartások megtakarításai összességében ugyanakkor továbbra is nőnek: a GDP 5,2 százalékáról 5,4 százalékára egy év alatt. A többség azonban pénzügyi megtakarítások helyett ingatlanba fekteti a pénzét. Az ingatlanokban tartott vagyon a nemzeti össztermék 2,1 százalékát tette ki szeptember végén, míg egy évvel korábban ez az arány csupán 0,9 százalék volt.

A PSZÁF jelentése szerint az idén folytatódott a biztosítótársaságok növekedése, és ebben az évben jól teljesítenek a nyugdíjpénztárak is: bevételeik 11,5 százalékkal nőttek, nyereségük pedig 2,6 milliárd forint volt az első kilenc hónapban. Az önkéntes nyugdíjpénztárak együttes eredménye pedig a hárommilliárd forintot is meghaladta szeptember végéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik