Belföld

Tankerhajós szégyenlistát készít az EU

"Időzített bombák cirkálnak a partjaink mentén" - mondotta az Európai Unió közlekedési biztosa az amortizálódó, tengerjárásra már lassan alkalmatlan, mérgező anyagokat szállító teherhajókról, melyek a partok közelébe merészkednek.

Az Európai Bizottság gyakran száraz, bürokratikus nyelvezetű közlemények forrása, de ezúttal a spanyol biztos, Loyola de Palacio mérges volt. Ha az Unió tagállamai hallgattak volna a Bizottságra a legutóbbi, három évvel ezelőtti olajszennyezés után, mondotta, akkor a Prestige okozta környezeti katasztrófa nem történhetett volna meg. A Bizottság tehát most közzétette 66 hajó nevét tartalmazó jegyzékét. Ezenkívül be akarja szüntetni azt, hogy egyfalú szállítóhajók nehézolajat szállíthassanak.

A probléma az, és ezt a bizottság is elismeri, hogy mivel a nehéz fűtőolaj alacsony oktánszámú és olcsó, a cégek vonakodnak drágább tankhajókban szállítani. Ezenkívül ott a szokásos akadály: meggyőzni minden tagországot az egységes cselekvés előnyeiről. Csak egy példa: az Európai Hajózási Biztonsági Hivatal létrehozása azért szenvedett késedelmet, mert nem sikerült eldönteni: melyik országban legyen a központja – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik