Belföld

Ma tájékoztatják a taszáriakat

Magyarország nemzetközi szerepvállalásának két területén is rövidesen döntések várhatók: az egyik az afganisztáni magyar jelenlétet illeti, a másik a taszári légibázis amerikai hasznosítását egy esetleges Irak elleni fellépés során.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ma tájékoztatja a taszári bázis térségében érintett nyolc önkormányzat vezetőit arról az elképzelésről, hogy az amerikai használatban lévő támaszponton iraki ellenzékieket képeznének ki. A kormányszóvivő a múlt hét közepén beszélt az Egyesült Államok kormányának arról a kéréséről, hogy a bázison egy esetleges iraki akcióhoz tolmácsi és más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket készíthessenek fel. Értesülésünk szerint két turnusban kétezren érkeznének a kiképzésre, s a magyar kormány határozott elképzelése szerint nem hagyhatnák el a bázist. Tom Lantos, az amerikai képviselőház demokrata párti tagja, aki Budapesten tartózkodik, úgy tudja, hogy Washington egyelőre nem kérte hivatalosan a taszári bázis rendelkezésre bocsátását ilyen célokra, ám ezt ő logikus lépésnek tartaná, s szerinte ha ilyen kérés érkezne, akkor Magyarországnak minden támogatást meg kellene adnia a formálódó terrorellenes globális koalíciónak – olvasható a Népszabadságban.

Éles viták várhatóak egy másik nemzetközi szerepvállalás ügyében. A Honvédelmi Minisztériumban csütörtökre hívtak össze négypárti megbeszélést magyar katonai rendészek, legfeljebb negyvenfős szakasz Afganisztánba küldéséről. Ehhez az Országgyűlés kétharmados felhatalmazására van szükség. Csakhogy a Fidesz egyelőre nem döntött a kabuli misszióhoz való csatlakozás támogatásáról. Előzetesen Simicskó István, a párt védelempolitikusa bírálta az elképzelést. A frakció a négypárti tárgyalás után csütörtökön alakítja ki álláspontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik