Belföld

Pozitív tőzsdei hét várható – emelkedőben a BUX

Hétfőn 47,69 pontos emelkedéssel 7992,55 ponton nyitott a BUX. A nemzetközi piacok optimizmusa alapján a magyar tőzsdén is emelkedő részvényárakra számítanak a megkérdezett szakértők.

Az euróövezetben felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások, amelyek az Európai Központi Bank csütörtökön esedékes ülése előtt felfelé hajthatják a részvény-árfolyamokat – mondta el Rátkai Orsolya, az OTP Bank Rt. elemzője. Véleménye szerint az európai hangulat a magyar tőzsdét is kedvezően érintheti. Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője úgy véli, a nemzetközi piacokon megindult az év végén szokásos portfólió átrendezés, és ezzel párhuzamosan a részvényárak emelkedése, a külföldi tőzsdék optimizmusa pedig a BÉT-en is éreztetheti hatását.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az elmúlt héten 0,17 százalékkal erősödött, pénteken 7945 ponton fejezte be a napot. A BUX az elmúlt héten hétfőn hosszú idő után ismét átlépte a 8000 pontos értéket, de csütörtökön és pénteken már e lélektani határ alá csökkent. Az elmúlt héten szerdára a Matáv és a Mol jelentősen erősödött, ezen a napon a távközlési részvény 900 forinton is gazdát cserélt, végül 897 forinton zárt, ilyen magas záró értéke legutóbb június 13-án volt. Ugyancsak szerdán a Mol is csúcsot állított fel, 5600 forinton zárt, legutóbb május 14-én kelt el ilyen magas áron. Az elmúlt héten a részvénypiac forgalma 37,36 milliárd forint volt, ez 44 százalékkal magasabb mint az azt megelőző hét forgalma. A részvénypiac összforgalmából a Matáv 32,44, a Mol 27,66, az OTP 18,32, a Richter 12,95 százalékkal részesedett.


Nyolc napi emelkedés után túl szép lenne a New York-i tőzsdétől elvárni azt, hogy ezen a héten is tendenciózus árfolyamemelkedést produkáljon, de egyes befektetők szerint még képes az erősödésre a Wall Street, amely múlt pénteken, a rövidített kereskedési napon már kevéssel visszaesett. Az év utolsó hónapja már kicsit az ünnepek jegyében zajlik, New York tőzsdéjén eluralkodhat a lelkesedés, hisz a november végi ünnepek előtt is erőteljes volt az emelkedés trendje. Lehetséges ezért, hogy december elejének hangulata is pozitív lesz, bár a befektetők figyelme a gyáripar – vélhetően javuló – novemberi kibocsátásának adatára és a munkanélküliség friss havi statisztikáira irányul majd leginkább az előttünk álló héten.

A londoni “Footsie” 11 heti magassági csúcsának közelébe érkezett a múlt héten, de hogy ezen a héten el is érje, az sokban függ, miként szerepel majd a Lloyds és a Barclays részvénye. Utóbbi pénzintézet rossz hitelekkel kapcsolatos kilátásai alapvető befolyást gyakorolhatnak a londoni tőzsdére.

A múlt heti tokiói tőzsdei rali valószínűleg erejét veszti a héten, bár a karácsony előtti kedvező amerikai kiskereskedelmi forgalmi adatok segíthetik magasabb szinten maradását. Elemzők szerint a kiskereskedelmi adatok fontosak a New York-i tőzsde DJIA indexének szempontjából is, s ha az fel tud lendülni 9050 pont közelébe, akkor Tokió is fellendül. A tokiói tőzsde Nikkei részvényindexe 5 százalékkal erősödött a múlt héten, szeptember vége óta legmagasabb értéke közelébe jutott, mi több, hat hét alatt a múlt héten volt a legerőteljesebb a heti indexemelkedés. A pénteki kéthavi csúcsot hétfőn széleskörű profitkivétel követte, noha a jen tovább olcsóbbodott. A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója hétfőn 41,09 pontos, azaz 0,45 százalékos veszteséggel 9174,47 ponton zárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik