Belföld

Jancsó az EU-csatlakozás ellen emelte fel szavát

Zenészek, filmesek, tudósok és politikusok vitatkoztak a Parlamentben hétfőn megrendezett Jövőnk Európa című konferencián az uniós csatlakozásról.

A rendezvényen ismert művészek vettek részt – Bródy János, Zorán, Koltai Lajos, Jancsó Miklós -, a legtöbben a csatlakozást népszerűsítették. Emellett Glatz Ferenc, az akadémia volt elnöke és több politikus – Szili Katalin házelnök, Szabó Iván volt ipari miniszter is beszélt az uniós csatlakozás várható hatásairól. A konferencia célja, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása előtt társadalmi párbeszédet kezdeményezzenek. Jancsó a népszerűsítsére nem volt hajlandó. Szerinte úgyis csak másodosztályú állampolgárok leszünk az EU-ban.

Zorán egy dalszövegekből összeállított beszédet olvasott fel a Parlamentben. Ebben azt mondta el, hogy egy olyan Eurrópát szeretne, amelyben ha nem csinál rosszat, nem is kell félnie senkitől. Koltai Lajos az európaiság fontosságáról beszélt.

A konferencián Jancsó Miklós – a többi felszólalótól eltérően – nem kampányolt az uniós csatlakozás mellett. Szerinte ugyanis csak másodosztályú tagok leszünk az EU-ban. Emellett a piaci versenynek is az árnyoldalai erősödnek majd szerinte, ha az Európai Unió tagjai leszünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik