Belföld

Idén akár 1500 milliárd is lehet a költségvetés hiánya

Az idei államháztartási hiány további 94 milliárd forinttal nő, így az meghaladja az 1500 milliárdot. Ez az évi GDP kilenc százaléka, amire még a Bokros-csomag előtt sem volt példa - írja a Magyar Hírlap.

Ellenzéki obstrukció és kormánypárti arrogancia kísérte a költségvetési bizottság szombat hajnalig tartó, ellenzéki kivonuláshoz vezető ülését, amelyen módosító indítványokkal felülírták az eddigi tervezetet. A bizottság üléséről az ellenzéki képviselők azután vonultak ki, hogy a kormánypárti képviselők megszavazták a hozzászólások időbeli korlátozását.

A kormány a módosító javaslatokkal újraíratta a költségvetési bizottság péntek esti, szombat hajnali ülésén az általa egy hónapja benyújtott 2003-as büdzsét: mintegy a jövő évről előrehozva az idei hiány nő 93,8 milliárd forinttal. A kormány átvállalta a BKV 38 milliárd forintos és öt vidéki város közlekedési cégének hárommilliárd forintos adósságát. A kormány azt az állami kezességét is kifizeti még az idén, amelyet az előző kormány az utolsó pillanatban vállalt, többnyire sportcélú beruházások hitelfelvételére.

A költségvetés jövő évi kiadásait 8,9 milliárd forinttal srófolta feljebb a kormány, amit az utolsó fillérig a magasabb személyijövedelemadó-bevételekből fedezne a kormány – fogalmazott a bizottság ülésén Bathó Ferenc, a pénzügyi tárca főcsoportfőnöke.

A kormány javaslatára módosítják az életüktől és szabadságuktól jogtalanul megfosztottak kárpótlását. Az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek találta, hogy alig 30 ezer forintot fizettek a vészkorszakban és az 50-es években üldözött állampolgárok kárpótlására. A kormány javaslata szerint az új összeg 400 ezer forint lenne.
Az egészségbiztosítási alap gyógyszerkasszája a hónap végére kimerülne, pedig nyáron már egyszer módosították a medicinák támogatására fordítható keretet. Most újabb 10 milliárd forintot kap az egészségpénztár gyógyszerekre a kormány javaslata alapján.

A kormány 4,9 milliárd forinttal megemelné a Magyar Televízió Rt. tőkéjét, legalábbis a bizottság támogatta ezt a javaslatot is, az ellenzéki képviselők viszont ellenezték, mondván a lehető legrosszabb pályára állt az MTV, a választások óta egyértelműen pártbefolyás alá került – fogalmazott Varga Mihály, a bizottság fideszes elnöke.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik