Belföld

Összeomlott a cseh telekomprivatizáció

Kelet-Európa legnagyobb privatizációs ügylete hiúsult meg azáltal, hogy nem sikerült a Cesky Telecom 1,82 milliárd euróra becsült magánosítása.

A Cesky Telecom, a cseh vezetékes távközlési nagyvállalat Kelet-Európa legnyereségesebb cége – állítja a BBC. Hozzá tartozik ugyanis az egész
Összeomlott a cseh telekomprivatizáció 1

kontinens egyik legprofitábilisabb mobilcége, az Eurotel. Ennek ellenére a cseh társaság privatizációja összeomlott, hiába tervezte a prágai kormány, hogy 51 százalékos részesedését a Deutsche Bank által irányított konzorciumnak adja el.

Miből lesz rá pénz? 

A telekomprivatizáció meghiúsulása óriási gondokat okoz a prágai kabinetnek, hiszen Csehországra komoly terhek hárulnak az augusztusi árvízkatasztrófa miatt. A kiadások fedezetéül pedig igencsak jól jött volna a befolyó bevétel. 

Túl alacsony volt az ár

Az ügylet az árról és az eladási feltételekről kialakult vita miatt hiúsul meg. A Cesky Telecomban ugyanis 33,5 százalékos részesedése van a TelSource nevű cégnek, a holland KPN és a svájci Swisscom leányvállalatának. A TelSource, amely az állami tulajdon eladása esetén szintén jogosult arra, hogy értékesítse saját részesedését, elutasította a tendernyertes Deutsche Bank árajánlatát.

A Reutersnek nyilatkozva a cseh pénzügyminisztérium szóvivője, Jaroslav Dedic kijelentette: „Minthogy a Deutsche Bank és a TelSource nem tudott megállapodásra jutni, a kormány úgy döntött, hogy megfogadja tanácsadójának javaslatát, és visszalép az eladástól. Ez az ügylet de facto összeomlását jelenti.” Ezzel egybecseng a Mladá Frontá Dnes cseh napilap értesülése is, miszerint a tanácsadó a JP Morgan volt, és ez javasolta az eladás leállítását.

A KPN szerint még nincs lezárva az ügy

Ugyanakkor a KPN, amely szintén szeretné eladni részesedését, ellentmond a cseh kormánynak, és azt állítja: nem hiúsult meg az üzlet. „Minden partnerrel tárgyalunk. A kormánnyal és a többiekkel is” – jelentette ki a KPN hollandiai központjának szóvivője, Bram Oudshoorn.

A Deutsche Bank ajánlatát a holland cég túl alacsonynak tartotta, így az üzlet meghiúsulását egyelőre pozitív hírnek tekinti: „a kisebbségi tulajdonosok így nem kényszerülnek arra, hogy viszonylag olcsón adjanak túl részvényeiken” – mondta Oudshoorn.

Újabb privatizáció közeleg?

A cseh kormány november végéig szabott határidőt a Cesky Telecom eladására. A Mlada Fronta Dnes szerint semmi esetre sem marad sokáig állami kézben a cég. Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter ugyanis kijelentette: a kormánynak továbbra is szándékában áll privatizálni a társaságot.


Ugyanakkor máris összehívták a cég közgyűlését. Várható, hogy a vezetőségben jelentős módosításokra kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik