Belföld

Megkötötte koalíciós szerződését a fővárosi MSZP és SZDSZ

Aláírta, egy hónapig tartó tárgyalások után, a következő négy évre szóló koalíciós szerződését kedden délután a fővárosi MSZP- és SZDSZ-frakció a városházán.

Demszky Gábor szerint az értelmes kompromisszumokkal létrejött megállapodás egybecseng a budapestieknek a választásokon kinyilvánított akaratával, s lehetővé teszi a főváros stabil irányítását, dinamikus fejlesztését. A szerződés alapján csütörtökön három szocialista és a két szabad demokrata főpolgármester-helyettest választhat a Fővárosi Közgyűlés.

Eszerint Atkári János a pénzügyek, Szolnoki Andrea az egészségügy-szociálpolitika, Vajda Pál a városüzemeltetés, Schiffer János a kultúra-oktatás, Bakonyi Tibor pedig az európai integráció kérdéseivel foglalkozik majd elsősorban. A megállapodás rögzíti a koalíció által megvalósítandó feladatokat, valamint a főpolgármester-helyettesek közti hatáskörmegosztást is.

A szerződést Demszky Gábor főpolgármester, Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, Molnár István, az SZDSZ budapesti elnöke, Gy. Németh Erzsébet, az MSZP és Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője írta alá. Demszky Gábor beszédében kitért arra, hogy továbbra is minden budapesti érdekét szem előtt tartva kíván tevékenykedni. Közölte, hogy munkájában a koalícióra kíván támaszkodni, de együttműködik a közgyűlés konstruktív frakcióival és a városlakók civilszervezeteivel is.

Budapest fejlődése komfortosabbá tételének garanciájaként említette a koalíció 8 éves stratégiai partneri viszonyát, valamint a kormány és a főváros közötti jó kapcsolatot. Rámutatott: az említettek által valósulhat meg a megállapodásban rögzített városfejlesztési program.

A főpolgármester kiemelte, hogy a program a tartós költségvetési egyensúly biztosítása mellett hangsúlyosan kezeli a fővárosi közlekedés fejlesztését. Ennek részeként elvégzik a 2-es metró felújítását és megkezdik a 4-es metró építését, amely várhatóan 7 évig tart majd. Előkészítik az 5-ös metrót, 80 új villamost, 200 buszt vesznek és lecserélik a teljes troliparkot. Felújítanak továbbá 200 km utat, megépítik a központi szennyvíztisztítót. Folytatják a kórházak, a belső kerületek és a lakótelepek rekonstrukcióját. A nagyobb és szélesebb körű finanszírozást igénylő projektek pénzügyi-műszaki előkészítésére létrehozzák a budapesti fejlesztési társaságot.

A főpolgármesternek meggyőződése, hogy az új városvezetési struktúra az eddiginél is hatékonyabb koalíciós együttműködést tesz lehetővé. Bejelentette azt is, hogy a kerületekkel való harmonikus együttműködés érdekében rendszeresen konzultál a városrészek vezetőivel.

Gy. Németh Erzsébet felhívta a figyelmet arra, hogy a koalíció az emberek érdekét szem előtt tartva mindig képes volt vitáinak háttérbe szorítására. Reményei szerint az élhetőbb városi élet érdekében a korábbinál többet költenek majd köztisztaságra és közbiztonságra.

Bőhm András megfogalmazása szerint nehéz, fogós műtét volt a koalíció létrehozása. Bízik azonban abban, hogy a “megszületett gyermek fején nem marad meg a fogó nyoma”. Üdvözölte az Erzsébet téri gödörnél ez idő tájt tüntető ellenzékieket. Megjegyezte, hogy pont ők azok, akik előidézték Budapest mai nehéz helyzetét. A frakcióvezető ígéretet tett arra, hogy az MSZP-vel ezek után befejezik a vitatkozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik