Belföld

Romániában nem védett a palinca

Romániában a palinca névvel forgalmazott italok nem szerepelnek az elismert és védett termékek hivatalos listáján - közölte kedden az MTI érdeklődésére a román mezőgazdasági minisztérium.

A román szaktárca 2000 februárjában állította össze azoknak a borokból, illetve gyümölcsökből lepárlással készített alkoholos italoknak a listáját, amely italokat a Románia és az Európai Unió megállapodása alapján román termékeknek ismernek el és védenek. A gyümölcsből lepárlással készült italok között csak a különböző tuicák és rachiurik, a borból párolt italok között különféle rachiurik szerepelnek.

A minisztérium illetékese elmondta, hogy a lista
összeállításakor természetesen kikérték az európai integráció minisztériumának, valamint a román szeszipari vállalkozók országos szövetségének (Garant) véleményét is. Akkor sehonnét nem kaptak olyan jelzést, hogy a palinca néven forgalmazott szeszes italokra védelmet kell kérni.

Vasile Puscas, Románia EU-főtárgyalója az elmúlt napokban figyelmeztette a román gyártókat és forgalmazókat, hogy Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió a pálinkát magyar nemzeti termékként ismerné el.

Puscas figyelmeztetése után a Garant közleményben jelentette be, hogy a pálinka ősi román ital és kész beperelni is az Európai Uniót, ha Magyarországot “jogtalan előnyhöz juttatják” és ezzel hatalmas kárt okoznak a román termelőknek. A román sajtóban az elmúlt napokban rendre jelentek meg olyan hangvételű írások, hogy Magyarország megpróbálja “elmagyarosítani és ellopni” a palincát Romániától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik