Belföld

Gripenekkel megvalósíthatatlan a közös légtérvédelem

Megoszlanak a vélemények a Juhász Ferenc által elképzelt cseh-szlovák-magyar és esetleg lengyel közös légvédelem megvalósíthatóságáról. Egyes szakértők szerint ennek kevés a realitása, míg mások vallják, csak így lehetne jelentős összegeket megspórolni a honvédségi büdzséből. Kérdéses, hogyan érintené mindez a Gripen-beszerzéseket.

A cseh-szlovák-magyar és esetleg lengyel közös légvédelem ügye hatással lehet a Gripen vadászgépek bérlésére is. A prágai NATO-csúcstalálkozón Juhász Ferenc által felvetett ötlet megvalósításának több feltétele is van. Ezek közül a két legfontosabb, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete és ezen belül az USA ne gördítsen akadályt az együttműködés elé, illetve a részt vevő országok azonos eszközökkel – mindenekelőtt azonos vadászgépekkel – rendelkezzenek. Az Amerikai Egyesült Államok vélhetően támogatná az elképzelést, ha a négy állam F-16-osokat állítana hadrendjébe. Vagyis vagy szerződést kellene bontani a svédekkel, vagy a Gripenek mellett amerikai vadászgépeket is bérelni.
Simicskó István, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának fideszes alelnöke a Magyar Hírlapnak elmondta, nem érti, hogy vasárnap a négypárti találkozón, amikor a prágai NATO-értekezleten történtekről számolt be a külügyi és a honvédelmi tárca vezetője, miért titkolta el Juhász Ferenc ötletét. A Fidesz elhamarkodottnak tartja az elképzelést, és elvárja a minisztertől, hogy mihamarább számoljon be terveiről a szakbizottság előtt. Tisztázza, hogy érintheti-e ez a magyar-svéd vadászgépbérleti szerződést.

Szentesi György haditechnikai szakértő szerint a közös légvédelem ügye nem érintheti a bérleti szerződést. Előbb tisztázni kellene például, hogy a NATO egyesített légvédelmi rendszere mellett hogyan oldható meg ez az együttműködés? Az biztosra vehető – ismerve a csehek és a szlovákok gazdasági lehetőségeit -, hogy mindkét állam erejét meghaladja a korszerű vadászgépek megvásárlása. Csehország saját gyártmányú L-159-es könnyű, többfeladatú vadászgépeket rendszeresít hadseregében. A szlovákoknak valamivel több mint egy tucat MiG-29-esük van, amik, hasonlóan a mi MiG-jeinkhez, jelentős korszerűsítést igényelnek. Szentesi szerint egyébként egyik országnak sincs szüksége új harci repülőgépekre, hiszen a NATO európai erőinél 3050 harcászati vadászrepülőgép áll szolgálatban.
Deák Ferenc, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központja tudományos igazgatója szerint nem irreális a közös légvédelem ügye. Ez ugyanis jelentős költségmegtakarítással járna. Magyarországnak elég lenne 14 korszerű vadászgép, a MiG-ekre nem lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik