Belföld

Fellendülőben a mobiltelefon-piac

A harmadik negyedévben világszerte 7,8 százalékkal több új mobiltelefont adtak el a készülékgyártók, mint a tavalyi harmadik negyedben, jeléül annak, hogy az ágazat végre erőteljes fellendülésnek indult - közölték a Gartner Dataquest kutató- és tanácsadó intézetben kedden.

A felmérés szerint a harmadik negyedévben 104,3 millió új mobiltelefon kelt el a világon. A szakma történetében most fordult elő másodszor, hogy a harmadik negyedévi értékesítés nagyobb volt százmilliónál, és meghaladta a második negyedévit is. A Gartner Dataquest szerint az értékesítés növekszik a mostani negyedben, és bővülni fog jövőre is még sokáig.

A legnagyobb gyártó, a Finn Nokia 37,4 millió készüléket adott el a végfelhasználóknak a harmadik negyedévben, 13,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a piaci részesedése 35,9 százalékra nőtt 34,1 százalékról. Európában, a Közel-Keleten és Afrikában megszerezte a piac több mint 50 százalékát, ez először történt. A Nokiát a drágább, többet tudó, színes képernyős készülékek iránt Nyugat-Európában növekvő kereslet segítette, a Gartner Dataquest szerint. Ebben a Nokia úgyszólván csak saját magával versenyez – írták az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik