Belföld

Román harc a pálinka licencéért

A magyarok meg akarják szerezni a pálinka monopóliumát - figyelmeztetett hétfőn a román sajtó Vasile Puscast, Románia EU-főtárgyalóját idézve. Több központi román lap beszámolt arról, hogy az Európai Unióval folytatott tárgyalások során Magyarország magyar nemzeti termékként szeretné elismertetni a különböző gyümölcsökből kétszeres lepárlással előállított és pálinka néven forgalmazott alkoholos italokat.

Romániában – Erdély több területén – a gyümölcs alapanyagú tuica mellett “palinca” névvel forgalmazott ital is készül a szeszfőzdékben. A Romániában jóval elterjedtebb tuica lényegesen alacsonyabb alkoholfokú szeszes ital, mint a pálinka.

– Ha nem tudjuk bebizonyítani a gyártók segítségével, hogy a palinca sajátosan Romániában gyártott és fogyasztott, piaci kereslettel rendelkező termék, akkor olyan helyzetbe kerülhetünk, hogy csak otthon, a házi készítésű palincát ihatjuk, de azt nem forgalmazhatjuk – mondta Vasile Puscas.

A román sajtó szerint a román palinca jövőjét illetően több lehetőséggel lehet számolni. Ha az Európai Bizottság úgy dönt, hogy a magyar pálinka csak a magyar piacon forgalmazható ezzel a névvel, akkor a román palinca is csak Romániában hozható forgalomba. Ha úgy döntenek, mint például a vodka esetében tették, hogy egyetemesen ismert termékről van szó, akkor bármely EU tagállam gyárthatja anélkül, hogy licencdíjat kellene fizetni érte.

Románia szempontjából az lenne a legrosszabb, ha az EU magyar nemzeti terméknek ismerné el a pálinkát, mert akkor a romániai gyártóknak és forgalmazóknak az ország – 2007-ben remélt – EU-csatlakozását követően a palinca előállításához és kereskedelméhez meg kellene vásárolniuk a licencet a magyar termelőktől.

– Az Európai Unió egyelőre nem egyezett be, hogy a pálinka nevet Magyarország kisajátítsa, mivel “palinka” néven Ausztria egyik régiójában is gyártanak és forgalmaznak szeszes italt – írták a román lapok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik