Belföld

Levél Bushnak a béke érdekében

A világ számos országából több mint 300 törvényhozó és szervezet levélben szólította fel hétfőn George Bush amerikai elnököt és más országok vezetőit, hogy álljanak el az Irak elleni háború tervétől.

Békeaktivisták, környezetvédők, antinukleáris szervezetek, politikusok – köztük a brit Munkáspárt tagjai – és vallási személyiségek, így az anglikán egyház vezetői írták alá az ENSZ újabb iraki fegyverzetellenőrzésének kezdete előtt a tiltakozó küldeményt, amelynek címzettjei Bush és Tony Blair brit kormányfő mellett az orosz, francia, német, kanadai és ausztrál vezetők.

A levél szerint az atomfegyverrel rendelkező országoknak, különösen az Egyesült Államoknak először saját készleteiket kellene megsemmisíteniük, mielőtt mások tömegpusztító fegyvereivel foglalkoznának.

“Az atomfegyvereknek akár Irak, akár az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság, Franciaország, India, Pakisztán és Izrael általi birtoklása egyaránt elfogadhatatlan” – idézi a levélből a Reuters. – Amíg ezeknek az országoknak van atomfegyverük, addig mások is igyekeznek majd szert tenni ilyenekre.”

A 318 aláíró szervezet és politikus felszólította Washingtont, hogy ne mérjen a nemzetközi joggal összeegyeztethetetlen megelőző csapást Irakra, s Irakkal szemben fennálló ellentétét igyekezzék békés eszközökkel, az ENSZ útján rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik