Belföld

Haiderék az osztrák választások nagy vesztesei

Az előzetes adatok szerint az ausztriai parlamenti választásokon a konzervatív Néppárt megerősítette pozícióit, eddigi koalíciós partnere, a Haider nevével fémjelzett Szabadságpárt támogatottsága viszont összeomlott.

A Die Presse osztrák lap internetes oldala szerint az FPÖ, a Szabadságpárt 1999-es szavazótáborának kétharmadát elveszítette, és már csak 18 helyet kaphat a parlamentben, a korábbi 52 mandátummal szemben.

A szélsőjobboldali csoportosulás gyengülését nem az ellenzéki szociáldemokraták, hanem a konzervatív Néppárt (ÖVP) tudta kihasználni. Így várhatóan továbbra is Wolfgang Schüssel, a hivatalban lévő kancellár alakíthatja meg az új kormányt, az azonban még nem biztos, hogy eddigi partnerével, a Szabadságpárttal kezd tárgyalásokat.

Csalódott szociáldemokraták

A szociáldemokraták csalódottak lehetnek: mindössze három mandátummal növelték parlamenti helyeik számát, miközben a Néppárt harminc pluszhelyet szerzett. Ezzel az ÖVP régóta nem látott diadalt aratott, az első számú párttá nőtte ki magát a szinte örök másodikként számon tartott politikai csoportosulás.

A zöldek viszonylag jól szerepeltek, egy mandátummal, 15-re növelték parlamenti képviselőik számát.

Ha a legutóbbi időkig közösen kormányzó Néppárt és a Szabadságpárt megújítaná a koalícióját, akkor 100 mandátumra számíthatna az előrejelzések szerint a bécsi parlamentben, míg az ellenzéki szociáldemokraták és zöldek együttesen is csak 83 képviselőt delegálhatnának a törvényhozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik