Belföld

Párizs: hivatali optimizmus – pesszimista adatok

Októberben folytatódott a francia gazdaság gyengélkedése. A friss statisztikai adatok alapján párizsi elemzők máris lefelé módosították idei növekedési prognózisukat. Jövőre mégis szerény fellendülést várnak, bár várakozásuk meg sem közelíti a kormányzat optimista előrejelzését.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően októberben az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal nőtt a francia fogyasztói árindex, ugyanakkor az egy évvel korábbi azonos időszakkal összevetve 1,9 százalékos a növekedés – olvasható a párizsi statisztikai hivatal (INSEE) pénteken kiadott végleges adatai szerint. A jelentésből kitűnik, hogy október hónapban az energiaárak 0,9 százalékkal nőttek, főként az olaj 1,4 százalékos havi drágulása miatt. Ugyanakkor az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak az elmúlt hónapban. Az élelmiszerek és az energiaárak, valamint a 0,1 százalékkal dráguló szolgáltatások nélkül számított 12 havi maginfláció 2 százalékos volt októberben.


A hazai össztermék értéke a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a pénteken kiadott előzetes adatok szerint. A második negyedévben 0,4 százalékos növekedést mértek, s az előzetes konszenzus is 0,4 százalékos GDP-növekedést jósolt.


A mostani adatok alapján az idei éves növekedési prognózisukat 1 százalékról 0,9 százalékra módosították a francia elemzők. Véleményük szerint jövőre valamelyest javuló kilátásokkal számolhat a francia gazdaság, s a GDP éves növekedése elérheti az 1,4 százalékot. A kormányzat ennél derűlátóbb, a hivatali optimizmus 2,5 százalékos GDP-növekedést jósol a következő évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik