Belföld

Járai Zsigmond: 2007-ig nem lesz rögzített forintárfolyam

Nem változtat inflációs célkitűzésein a jegybank, mivel elérhetőnek tartja azokat - mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Cégvezetők Klubjának csütörtöki konferenciáján. A szakember a versenyképesség romlásának fő okát a jelentős bérkiáramlásban látja. Az eurócsatlakozással kapcsolatban megjegyezte: nem lesz rögzített forintárfolyam a közös valuta bevezetéséig.

Járai Zsigmond hangsúlyozta, a modern gazdaság legnagyobb ellensége az infláció, ezért a jegybank mindenképpen törekszik arra, hogy ne szakadjon meg a fogyasztói árak mérséklődése.

Az árfolyam-politikával kapcsolatban Járai Zsigmond elmondta, a 238-242 forintos euróárfolyam elfogadható, ezzel az unióhoz is lehet csatlakozni. Ugyanakkor elképzelhető gyengébb forintárfolyam is, ehhez azonban szigorúbb költségvetési politikára lenne szükség. A jelenlegi túl laza fiskális politika ellensúlyozása igényli az erős forintot. A magyarországi reálkamatok Járai Zsigmond szerint nem túl magasak a régióban.

Járai Zsigmond szerint a monetáris politika kettős nyomás alatt áll. A költségvetési politika és a túlzott bérkiáramlás ugyanis óriási terhet jelent.

Járai Zsigmond úgy látja, hogy a vállalatok versenyképességének romlásában 70 százalékban a nagy bérkiáramlás, míg 30 százalékban az erős forint játszott szerepet.

Járai Zsigmond úgy véli: az euró bevezetése rendkívül kedvező lenne az ország számára. A jegybankelnök szerint ez önmagában plusz 1 százalékkal emelhetné a gazdaság növekedését. Az euró bevezetéséhez viszont 3 százalék alatti inflációra van szükség.

Járai Zsigmond kérdésekre válaszolva elmondta, hogy 2007-ig, vagyis az eurózónához való csatlakozás várható időpontjáig nem lesz rögzített forintárfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik