Belföld

A HVG alapító főszerkesztője lehet az MTI új elnöke

Vince Mátyást, a HVG alapító főszerkesztőjét javasolja a Magyar Távirati Iroda Rt. elnökének a kormányfő - jelentette be kedden Gál J. Zoltán. A miniszterelnök az erről szóló előterjesztést még a nap folyamán átküldte Mádl Ferenc köztársasági elnöknek.

Vince Mátyás a felterjesztés híre után elmondta: reméli, hogy a köztársasági elnök mihamarabb kinevezi. A leendő elnök azt emlte ki, hohy a hírügynökség körül “nem forrósodott fel a levegő a médiaháborúban”, költségvetési finanszírozásában nem akadt probléma, úgy, mint a Magyar Televíziónál. Vince szerint a jó munka feltétele a nyugalom, az, hogy “egy intézmény ne kerüljön a politikai viták középpontjába”.

Megítélése szerint az MTI-nek továbbra is kiegyensúlyozott, tisztességes, korrekt hírügynökségnek kell lennie, elképzelései alapján modern műszaki háttérrel megerősítve. A piacgazdaság viszonyai között a hírügynökségnek a jelenleginél szélesebb vevőkört kiszolgáló hírszolgáltatásra kell törekednie, a bővítés szempontjából a médián kívüli vásárlók játszhatnak nagyobb szerepet, a gazdasági szféra, a kormányzat és az önkormányzatok is – jelezte.

Vince Mátyás kijelentette: a hírkiadás középtávú reformjában gondolkodik, amely “az életmód változásait követő” lenne. – Magasabb szintre kell emelni a hírek gyártását, nem csak műszakilag, de adatokban, tényekben és gyorsaságban is. Ez komoly szakmai kihívás lesz – fogalmazott. Vince Mátyás közölte: tudatában van annak, hogy az MTI hírei, információi szakmai etalonnak számítanak, s a hírügynökség stílusa, hírei, tényszerűsége meghatározó az egész magyar sajtó számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik