Belföld

Januárban átlagosan 3,2 százalékkal drágulnak a gyógyszerek

Januárban összességében 3,2 százalékkal emelkedik a társadalombiztosítási támogatást élvező gyógyszerek ára, amely az eredetileg idén júliusra tervezett, de elmaradt árnövekedés fele lesz - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője.

Az áremelés mértékéről és az új gyógyszerek támogatási körbe való befogadásáról, az OEP javaslata alapján, a kormány dönt. Bidló Judit beszámolója szerint az OEP július és október között a spanyol és a francia árakat viszonyítási pontként figyelembe véve folytatott tárgyalást a gyártókkal, melynek eredményeként a cégek sok esetben mérsékelték áprilisban beadott áremelési javaslataikat, vagy el is álltak attól.

A főosztályvezető a támogatási formák újdonságának mondta egyes gyógyszerek esetében az OEP és a gyártók árvolumen-megállapodását, amely alapján megosztva viselik a többletköltségeket, ha az adott készítmények iránti kereslet nagyobb lesz az előre feltételezettnél. Bidló Judit közölte azt is, hogy januárban a támogatott készítmények körébe 302 új gyógyszert fogad be az OEP.

Kerekesné Nemes Mária, az OEP főtanácsadója elmondta: a januárban befogadandó új készítmények legnagyobb része a szív- és érrendszeri megbetegedések gyógyszerei, onkológiai készítmények, valamint a tápcsatorna- és anyagcsere-betegségek terápiás eszközei. Jelezte: a gyógyszer-befogadásokat három ütemben tervezte az OEP, a következő kettő várhatóan 2003. júliusában és 2004. januárjában lesz.

Megjegyezte: a második és harmadik ütemben azokat a készítményeket fogadja be a biztosító, amelyek hatásosságát és használatának költséghatékonyságát meggyőzően bizonyítják a gyártók, vagy pedig magas áruk miatt további tárgyalásokat kell folytatni forgalmazóikkal. Kerekesné Nemes Mária felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évi ártámogatási javaslatot az OEP véleményezésre megküldte a nagy létszámú betegszervezeteknek és a gyógyszergyártók
érdekképviseleteinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik