Belföld

Tőzsdehét – csak a derû napjai

Folytatódott a magyar részvénypiac „sikerszériája". A BUX immár ötödik egymást követő héten mutatott javulást, illeszkedve az általános tendenciához.

A részvénypiacok alapvetően jól szerepeltek a múlt héten. Európában szépen gyarapodtak a börzemutatók, és az Egyesült Államokban is emelkedéssel zárult a hét. Ugyan a Dow Jones csak pénteki erősödésének köszönhetően produkált pozitív szaldót, a Nasdaq jelentős ugrással zárt. Pedig a napokban megjelent makromutatók nem minden esetben kedveztek a befektetői hangulatnak.

Vegyes érzések Amerikában

Az októberi amerikai indikátorok meglehetősen vegyes képet mutattak, a kiskereskedelmi forgalom várakozásokon felüli alakulásával szemben a termelői árindex drasztikus megugrása, illetve az ipari termelés immár harmadik hónapja tartó, várakozásokat felülmúló mértékű hanyatlása állt. Hosszú ideje először szolgáltak meglepetéssel a fogyasztók: a Michigan Egyetem fogyasztói bizalmi felmérése az előzetes novemberi adatok szerint az előző havinál jóval optimistább képet festett.

A javuló hangulat jóvoltából a Dow Jones fél százalékkal emelkedett. A Philip Morris keddi profit warningja után ez rá is fért a blue-chip indexre. A Nasdaq ezalatt közel négy százalékot ugrott. Jellemző, hogy a Chicagói tőzsde száz legfontosabb részvénye közül mindössze tizenkilenc zárta csökkenéssel a hetet.

Deutsche Telekom: van benne fantázia

Európában nem jelent meg piacmozgató mutató, így a befektetők a tengerentúli eseményekre, illetve egy-két vállalati hírre hagyatkozhattak. Kedden a Vodafone szolgált kellemes meglepetéssel, veszteségének mértéke jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól. Csütörtökön pedig a Deutsche Telekom húzta felfelé a börzéket.

A német távközlési óriás ugyan közel huszonötmilliárdos veszteséget mutatott ki (elsősorban leírásoknak köszönhetően), ám a csökkenő hitelállomány, illetve az újonnan megválasztott cégvezér személye megmozgatta a befektetők fantáziáját. Így a papír több mint öt százalékot ugrott.

Tovább mérséklődött az olaj ára is, miután Irak elfogadta az ENSZ fegyverzet-ellenőrzési programját. A brent olaj hordónkénti ára 23 dollár lett, ez húsz százalékkal alacsonyabb Londonban, mint az október eleji csúcspont.

Pénz- és állampapírpiac

  

Az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton.
Kétszeres túljegyzés mellett zajlott az ÁKK egyetlen diszkont kincstárjegy aukciója a múlt héten. A három hónapos diszkontból a tervezett huszonötmilliárdnyit bocsátottak ki, két bázisponttal 9,55 százalékra csökkenő átlaghozam mellett.
Százötvenmilliárdnyi ajánlat érkezett az ÁKK három éves államkötvény kibocsátására. A kibocsátó az eredetileg meghirdetett harminc helyett negyvenötmilliárdnyi papírt dobott piacra, a kötvény hozama (8,49 százalék) negyvennégy bázisponttal mérséklődött a két héttel ezelőtti aukción kialakult szinthez mérten.
A leghosszabb lejáratú – tizenöt éves – kötvény iránt nem volt egetverő az érdeklődés. A beérkezett ajánlatok összege alig haladta meg a felajánlott húszmilliárdnyi kötvény értékét, így végül az ÁKK kétmilliárddal csökkentette az allokálandó papírok értékét. A papír átlaghozama (6,7 százalék) hatvan bázisponttal volt alacsonyabb, mint a legutóbbi augusztusi aukción.
A másodpiacon minden lejáraton csökkentek a referenciahozamok.
Változatlan szinten, 9,55 százalékon maradt a DWIX index.
A forint tovább erősödött a héten. A dollárhoz (235) képest minimálisan értékelődött fel, míg a sávban pénteken 14,5 százalékkal új rekordot állított fel, végül 14 százalékon zárt.  

Csúcsra tornázta magát a BUX

Térségünkben jól szerepeltek a részvénypiacok. A recept egyszerű volt: általános európai hosszhangulat, megspékelve az EU-csatlakozás várható időpontjával, és máris kész a kedvező klíma. A Moody’s ráadásul jelentősen javította a közösségbe tartó országok devizahiteleinek besorolását, így az állampapírpiac is megkapta az indítólökést.

A BUX két százalékkal javult a héten, 7600 pont felett utoljára augusztusban (szintén a gyorsjelentési szezont követően) mozgott a BÉT benchmarkja. Napokra bontva már nem mutatott ilyen szépen a magyar részvénypiac teljesítménye. A befektetők kivárása jellemzte a hét első felét, miáltal a BUX alacsony forgalom mellett stagnált. A csütörtöki gyorsjelentésdömping azonban forgalmat és emelkedést hozott a virtuális parkettre, a részvényforgalom pénteken megközelítette a tízmilliárd forintot.

Nyertesek és vesztesek

A hét nyertesei között – nem sokszor ismétlődő módon – három blue chip is megtalálható volt. Egyedül a várakozásoknál ezúttal kedvezőbb eredménnyel kirukkoló Synergon tudta hatszázalékos árjavulásával lekörözni a legnagyobb társaságok papírjait. A Matáv öt százalékkal javult konszenzus feletti eredménye nyomán, a Richter négy százalékot kúszott, az OTP várakozásokkal egyező profitját pedig három százalék feletti javulással honorálta a piac.

Immár második egymást követő gyorsjelentésében szolgált jelentékeny mértékű, pozitív meglepetéssel a Mol. Ez mégis kevés volt a részvény árfolyamának további javulásához: az olajpapír kurzusa közel egy százalékkal mérséklődött.

Természetesen a csalódást keltő gyorsjelentésekhez volt köthető a hét veszteseinek névsora. A legnagyobb veszteséget a gépgyártók szenvedték el. A Rába jelentős negatívuma, illetve a negyedik negyedévre vonatkozó profit warningja (egyelőre) hét százalékos csökkenést ért a piacon, és hasonlóan teljesített a szintén gyenge negyedévet maga mögött tudó NABI.

Sorozatos harmatos negyedévei, illetve profit warningjai után újfent meglepetést tudott okozni a Pannonplast. A társaság ugyan profitot realizált az első három negyedévben, ám annak mértéke inkább jelképesnek volt csak mondható, nem úgy mint részvényének hat százalékot meghaladó heti értékvesztése. A Danubius kilenc havi eredményét az idegenforgalmi bevételek idei csökkenése, részvényének árfolyamát a megremegő befektetők eladásai apasztották.

Vigyázó szemetek nyugatra vessétek

A napokban itthon nem várható a részvénypiacot befolyásolható lényegi esemény, így a befektetők ismét nyugatra kell, hogy tekintsenek. Az Egyesült Államokban kedden az októberi inflációs ráta, csütörtökön pedig az októberi konjunktúraindex, illetve a Philadelphia Fed üzleti bizalmi felmérése jelenik meg, a fűszert pedig a Dow Jones-ban szereplő Home Depot szolgáltatja kedden esedékes gyorsjelentésével.

Európában a csütörtökön publikálandó német GDP harmadik negyedéves előzetes mutatója számít a legfontosabb eseménynek, a MAN várhatóan szerdán megjelenő gyorsjelentése mellett.

















Tozsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta, %
BUX
7601,2
1,99 %
6,59 %
Varsó WIG
13841,7
0,35 %
-0,58 %
Prága PX50
449,9
2,67 %
14,01 %
Frankfurt DAX
3191,8
3,66 %
-38,15 %
Párizs CAC
3162,4
3,41 %
-31,62 %
London FTSE
4091,6
1,41 %
-21,58 %
Nikkei 225
8503,6
-2,15 %
-19,34 %
Hang Seng
9865,7
0,97 %
-13,44 %
Dow Jones IA
8579,1
0,49 %
-14,39 %
Rio Bovespa
9884,3
0,24 %
-27,20 %
Mexikó BOLSA
5819,1
-2,83 %
-8,68 %
Nasdaq
1411,1
3,82 %
-27,65 %
Moszkva RTS
350,3
1,35 %
34,70 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik