Belföld

Hivatalos munkanapok az ünnepek idején

Idén december 24-ét a következő hétvége szombatján dolgozzuk le, míg szilveszter munkanap lesz. Az üzletekben az ünnepi nyitva tartást ki kell írni, ez alapján érdemes előre tájékozódni, megtervezni a bevásárlásokat.

A Gazdasági Minisztérium rendelete alapján idén is hétvégi munkanappal váltják ki a munkahelyeken az egyébként nem munkaszüneti napnak minősülő december 24-ét. A naptárban ugyanis a szenteste munkanapként szerepel, ám ebben az évben keddre esik. A gazdasági tárca december 24-ét pihenőnappá, az utána következő hétvége szombatját – december 28-át – pedig munkanappá nyilvánította.

A munkarend változása decemberben:

December 24., kedd: pihenőnap
December 28., szombat: munkanap
December 31., kedd: munkanap

Az iskolákat nem érinti a munkarendváltozás, hiszen a 28-a már a téli szünetbe esik.

Az üzletek munkanapjai karácsony előtt a vásárlási roham jegyében telnek el. Az ezüst- (december 14., 15.), illetve az aranyhétvégéken (december 21., 22.) a boltok, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek meghosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat. December 24-én és 31-én, szilveszterkor azonban rövidített munkarenddel – 14, illetve 16 óráig – dolgoznak a kereskedők is. Az Országos Kereskedelmi Szövetség ajánlása december 28-át munkanapként tünteti fel, az ünnepnapokra pedig zárva tartást ajánl az üzleteknek. A budapesti bevásárlóközpontok közül egyesek egyáltalán nem fogadnak vendégeket az ünnepnapokon, ellenben van, ahol a szórakozóhelyek, a mozik kinyitnak karácsonykor és újév napján is.

Az nincs meghatározva, hogy a munkanapokon az egyes üzleteknek meddig kell nyitva tartaniuk, az viszont igen, hogy az ünnepi nyitva tartást ki kell írniuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik