Belföld

Surányi György óvatosságra int az euróval kapcsolatban

Magyarország ma legalább akkora kihívás előtt áll, mint 1982-ben, a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz történő csatlakozás, illetve 1995-ben, a stabilizációs program meghirdetése idején - hangsúlyozta Surányi György, korábbi jegybankelnök a Magyarország átalakulása és a nemzetközi pénzvilág címen rendezett konferencián Budapesten pénteken.

– Az ország uniós csatlakozásával mindenki egyetért, a Monetáris Unióba történő belépéssel azonban óvatosan kell bánni – hangsúlyozta Surányi György, hozzátéve, hogy elsősorban a magyar gazdaság hosszú távú maximális fejlődési lehetőségeit kell szem előtt tartani, ami véleménye szerint nem feltétlenül esik egybe a jelenlegi maastrichti korlátozó szabályokkal.

Surányi György leszögezte: a monetáris politika hatóköre korlátozott. Súlyos hibának nevezte, ha helytelen jövedelem- és fiskális politikát a monetáris politika próbálja ellensúlyozni. Elmondta: laza költségvetési és jövedelempolitikát nem lehet és nem szabad magas reálkamatokkal, illetve jelentősen felértékelt, a gazdaság teljesítésével összhangban nem álló árfolyammal korrigálni. Hozzátette: ez még súlyosabb válságba taszíthatja a gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik