Friss gyümölcsként kerül piacra, ez a cél, a gyors haszon, és annak pénzen túli értékké stilizálása. Ez akkor megy, ha a cégér mögött van bor; ahogy sikeres marketinget csak jó minőségre lehet bazírozni, ezt az újbor-ügyet sem lehetne eladni, ha nem lenne benne tényleg valami.
Ez a valami pedig az újbornak a gyümölcsös frissessége, ami vigasztaló fényként hasít a visszataszító november depresszív éjszakájába, a skorpió havának összes búval bélelt tulajdonságát enyhítendő.
Az újbor, a primőr, a nouveau, a vino novello, a cape nouveau blanc ősanyja, a beaujolais Beaujolais-ről kapta nevét, mely a Saone és a Loire közötti dombos térséget jelöli, amely pedig a Beaujeu grófok birtoka volt, ezért, hogy az itt préselt lé neve bozsó-lé. A legelső Bozsó, Bérard is már a borbiznyákban nyomult a kilencszázas évek derekán, azóta a bor a lényeg itten. Lényeges mozzanat továbbá, hogy épp’ ezer évre rá Georges Dubouf bennszülött bozsoléi borász arra gondol, hogy a szükségből erényt kéne kovácsolni, és az itt fakadó vékonyka cuccot mindenkit megelőzve piacra kéne dobni, a vastag burgundi meg bordói borok előtt, mint friss, gyümölcsös, az őszbe tavaszt hozó izét. Azóta, az immár múlt század utolsó fertályában ez világtrenddé vált, mármint a vékony, felületi, színes, reduktív, friss, gyümölcsös borok paradigmája, de ez nem rontotta az újbor pozícióját és a köré kiépülő cirkuszt. A beaujolais jellemző technikája a szénsavas maceráció, amit Flanzy és fia kísérletezett ki Franciaországban; lényege valami olyasmi, hogy az ép fürtöket-szemeket kíméletesen szénsavpárna alatt erjesztik, így a szőlőszemekben intracellulárisan sajátosan gyümölcsös aroma- és ízvilág képződik.
Amit mi is mímelünk, összekötve a népi hagyomány újbor-vedelő, libát és mindent nyakló nélkül faló magyar népi ünnepével, Szent Márton napjával, mely hétfőn vala, szintén az elhatalmasodó sötét elleni ötletes fellépés jegyében. Bock úr, Gál Tibor, Malatinszky és a Vylyan is újborozik az idén, de a legelső, akit észleltem, Szőke Mátyás Gyöngyöstarjánból, az ő igazán szép újbora mindenkit megelőzött talán.
Igazán szép, mert profi, kerek és lágy, simogató bor, melynek ez a málnás lágyság-kerekség a fő erénye. Elegánsra hangolt cucc ez, nem bonyolult, a lágyra kerekített savak tiszta, dúr akkordja, mely szép utóízzel, a táj ízével int búcsút a nyárnak.