Belföld

2003-ra itt az e-papír

Mindig is amolyan kisebb forradalomként emlegették a kutatók az elektronikus papírt, amely - ha megvalósul - mint "újra írható médium" egy szép napon feleslegessé teheti a hagyományos újságokat és könyveket. Odáig azonban eddig még nem jutottak el, hogy piacra dobhatták volna.

A Philips holland cég Eindhovenben működő laboratóriuma (HomeLab) azonban most azt tervezi, hogy 2003 második felében piacra viszi az első elektronikus papírt – jelentette be Marc Johnson, a Philips cég kutatója.

Az elektronikus papír összecsavarható, akár egy újság és tetszés szerint bármikor feltölthető újabb és újabb digitális tartalommal. Az anyaga milliméter vékonyságú fólia, amelynek közepén található az úgynevezett elektronikus tinta: sok millió parányi, fekete vagy fehér pigmennel töltött mikro-kapszula. Ha a kapszulákat árammal töltik fel, akkor ezáltal felkerülnek a felszín egyik oldalára. Célzott jelzésekkel pontosan irányíthatók a fekete vagy fehér golyócskák úgy, hogy a felszínen megjelenik egy bizonyos kép vagy szöveg.

A Philips cég kutatói már képesek bemutatni egy működő hajszálvékony, öt-hüvelykes (colos) “monitor” prototípusát, amely tetszés szerint bármilyen szöveget megjelenít. Folyamatban van színes display-ek gyártása is, de néhány részlet még megoldásra vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik