Belföld

Többségi tulajdont szerez a Volán Tefu Rt. a Hungarocamionban

A Volán Tefu Rt. többségi tulajdont szerez a Hungarocamion Rt.-ben. A megállapodást már alá is írták a felek. Az új cég a teljes magyar közúti fuvarpiac 12-13 százalékát birtokolja.

Többségi tulajdont szerez a Volán Tefu Rt. t a Hungarocamion Rt.-ben. A megállapodást a Volán Tefu Rt. és a Hungarocamion többségi tulajdonosa, a HC-Invest Kft. írta alá arra vonatkozóan, hogy megvásárolja a Kft. üzletrészeinek 100 százalékát. A Volán Tefu Rt. ezzel a tranzakcióval közvetve a Hungarocamion Rt. mintegy 92 százalékos részvénycsomagjának tulajdonosává válik.

A pénzügyi befektetők tulajdonában lévő HC-Invest Kft. 1998-tól – az ÁPV Rt. által kiírt, a Hungarocamion Rt. többségi részvénycsomagjának megvásárlására vonatkozó pályázat győzteseként, – több mint négy évig irányította a nemzetközi fuvarozási vállalatot.

A Volán Tefu Hungarocamionban szerzett irányításszerzése nem valósít meg erőfölényes helyzetet a magyar közúti fuvarozói piacon – mondta Wáberer György, a Volán Tefu elnök-vezérigazgatója. A teljes magyar közúti fuvarpiac mintegy 380 milliárd forintot tesz ki, míg a két társaság együttesen az idén csaknem 55 milliárd forintos árbevételt ér el, ami 12-13 százalékos piaci részesedést jelent. Ennek értelmében a versenyhivatal sem akadályozhatja meg az akvizíciót, hiszen a két társaság együttes piaci részesedése nem haladja meg a 26 százalékot – állítja Wáberer.

Az 1984-ben alapított Volán Tefu Rt.-nél jelenleg 1100 főt foglalkoztat. A cégcsoport idei árbevétele megközelítőleg 25 milliárd forint lesz, míg adózás előtti eredménye várhatóan meghaladja a 2,5 milliárd forintot.

Az 1966-ban alapított Hungarocamion Rt. mintegy 2.500 főt foglalkoztat, 2002. évi árbevétele meghaladja a 30 milliárd forintot, adózás előtti eredménye várhatóan 500 millió forint felett lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik