Belföld

Tőzsdehét – a kamatvágás árnyékában

A múlt héten ismét az élbolyban találhattuk a Budapesti Értéktőzsde indexét: a BUX másfél százalékkal javult, ezúttal is az európai trend ellenében.

A hét minden eseményére egyetlen nagy árnyék vetült: a Federal Reserve üléséé. Az amerikai jegybank november 6-án este merész lépéssel, ötven bázisponttal mérsékelte amúgy is négy évtizedes mélypontján tartózkodó alapkamatát, ugyanakkor jelezte: további csökkentésekre nem lehet számítani. A Fed így az általános várakozással szemben egy lépcsőben tette meg az utat az 1,25 százalékos rekordszintig, ami alaposan megváltoztatta a tőkepiacok képét. A napokban megjelent makromutatók nem sokat számítottak, a monetáris enyhítés úgyis átrajzolja majd a gazdaság térképét.

Egyszer fent, egyszer lent

Az amerikai és európai indexek a döntésig fokozatosan emelkedtek, elsősorban a Microsoft elleni antitröszt-pernek a cég számára kedvező kimenetele, valamint a kamatcsökkentési várakozások miatt. A bejelentést követően azonban lefelé vették az irányt.

Európában az autógyártók keserítették el a piacokat. A FIAT után a BMW is gyenge negyedévet tudhatott maga mögött. Csütörtökön a két fő európai jegybank, a Bank of England és az Európai Központi Bank is módosíthatta volna irányadó kamatlábát, ám egyelőre a kivárás mellett döntöttek, ami kedvezően hatott a tőzsdék hangulatára.

A Dow Jones még minimális pozitív heti szaldót tudott felmutatni, a Nasdaq már kisebb gyengülést. A párizsi CAC és a német DAX viszont jelentősebb romlással zárta a hetet.

Térségünkben vegyesen szerepeltek a részvénypiacok. Moszkvában és Varsóban jelentékeny veszteséggel zártak a helyi benchmarkok, míg Prágában az S&P által bejelentett alacsonyabb hitelminősítés ellenére emelkedtek az árak. A BUX ezalatt több mint száz pontot erősödött, így visszatornázta magát az év öt legjobban teljesítő mutatója közé.

Pénz- és állampapírpiac 

A múlt héten diszkont kincstárjegy aukciókat tartott az ÁKK. A két rövidebb kincstárjegy kibocsátásán alacsony jegyzési szándék nyilvánult meg, az éves papírra beérkező ajánlatok értéke azonban meghaladta a nyolcvanmilliárd forintot. A három hónapos jegy hozama (9,57 százalék) tizennégy bázisponttal, a hat hónaposé (9,73 százalék) huszonnégy bázisponttal emelkedett, míg az éves diszkont hozama változatlanul 9,53 százalékon maradt. A kibocsátó a rövidebb papírokból az eredetileg tervezett huszonöt-, illetve harmincmilliárdnyit osztotta szét, az éves diszkontból a meghirdetettnél ötmilliárddal többet, harmincötmilliárdot juttatott a jegyzőknek.
Az éven túli lejáratokon nagyobb csökkenést mutattak a másodpiaci referenciahozamok.
Négy bázisponttal 9,55 százalékra csökkent a DWIX index.
A forint jelentős erősödést produkált a héten. A dollárhoz (235,2) képest közel három százalékot erősödött, míg a sávban az előző heti 12,6 százalék után pénteken 13,4 százalékon zárt. 

Élen a Mol

Itthon a jövő heti vállalati eredmények előtti spekuláció közben az ipari termelés nem várt szeptemberi ugrása eredményezett némi optimizmust. De nem feledtette a hétfőn megjelent, az elemzői becsléseket ismét jócskán meghaladó deficitet mutató folyó fizetési mérleget.

A felfutást a Mol vezette. Hat százalékot ugrott. Ráadásul a gyorsjelentések előtt a többi blue chip árfolyama is gyarapodott (a kisebb gyengülést átélő Richtert leszámítva). Jól szerepeltek a legkisebb, ám még mérhető forgalmú részvények: a Fotex és a Phylaxia öt, a felvásárlási pletykák hatására október végén nagyobb száguldást bemutató IEB pedig négy százalékkal emelkedett.

A hét vesztesei a másodvonalból kerültek ki. A Zalakerámia három, a Danubius és a Rába két-két százalékot vesztett értékéből, minden különösebb hír nélkül. Kisebb, egyszázalékos értékvesztéssel zárt a várakozásoknak megfelelő harmadik negyedéves eredménnyel előrukkoló Borsodchem, míg a részvényeseit konszenzuson felüli eredménnyel megörvendeztető Démász nagyobb javulást mutatott.

Ami még jön…

Az Egyesült Államokban kifutásához ért a vállalati eredményközlések időszaka, az elkövetkezendő napokra már csak két nagyágyú gyorsjelentése jutott. Szerdán a Wal-Mart kereskedelmi hálózat, csütörtökön a Dell számítógépgyártó eredménye irányítja majd a befektetők kezét.

Európában és itthon forróbbnak ígérkezik a talaj. A kontinensen elsősorban a Bayer és a Vodafone kedden, a Siemens szerdán, illetve a BASF és a Société Generale csütörtökön esedékes eredményközlése okozhat galibát.

A BÉT-en szerdán végződik a gyorsjelentési szezon, a nagy társaságok szokás szerint az utolsó napokra hagyták a mérlegek publikálását. A kedden jelentő Egis, valamint a szerdán a befektetők elé lépő Mezőgép kivételével az összes eredmény megjelenése csütörtökre várható.

Érdekesek lehetnek a napokban nyilvánosságra kerülő makromutatók is. Itthon kedden esedékes az októberi inflációs adat, míg Nagy-Britanniában szerdán jelennek meg az elmúlt két hónap munkaerő-piaci mutatói. A tengerentúlon a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés októberi mérőszámai okozhatnak meglepetést a hét utolsó két munkanapján.

















Tőzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta, %
BUX


7452,7



1,46 %



4,51 %

Varsó WIG


13793,0



-2,13 %



-0,93 %

Prága PX50


438,2



0,76 %



11,05 %

Frankfurt DAX


3079,1



-2,72 %



-40,33 %

Párizs CAC


3058,2



-1,65 %



-33,87 %

London FTSE


4034,6



0,94 %



-22,67 %

Nikkei 225


8690,8



0,06 %



-17,57 %

Hang Seng


9770,7



3,86 %



-14,27 %

Dow Jones IA


8537,1



0,23 %



-14,81 %

Rio Bovespa


9860,3



-2,76 %



-27,38 %

Mexikó BOLSA


5988,5



-0,94 %



-6,02 %

Nasdaq


1359,3



-0,10 %



-30,31 %

Moszkva RTS


345,6



-3,32 %



32,90 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik