Belföld

Verheugen szerint már nincs komolyabb akadálya a bővítésnek

Günter Verheugen EU-biztos szerint az unió bővítésének útjában nem állnak már komolyabb akadályok: reményei szerint a csatlakozási tárgyalások a koppenhágai csúcs előtti napon lezárulnak, politikai probléma pedig Koppenhágára alig marad.

Verheugen, aki az Európai Beruházási Bank (EIB) kétnapos konferenciájára érkezett Bécsbe, a Die Presse pénteki számában leszögezte: számára ma már a bővítés ellen fellépő, jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) sem okoz gondot, mert – mint mondta – aligha valószínű, hogy meg tudja győzni a többi három parlamenti párt mindegyikét arról, hogy a bővítést meg kell akadályozni. Mint hozzátette, a bővítés nem csak Ausztriában, de sok más országban is vezető belpolitikai témává lép elő. Ezért nagy a kockázat, hogy az érintett 25 állam valamelyikében még történik valami váratlan. Ha egy tagjelölt állam lakosai szavaznának a csatlakozás ellen, az nem lenne olyan nagy probléma, ha viszont a tagállamok valamelyikében szavaznák le a csatlakozási szerződést, “az egész projekt kudarcba fullad” – mondta.

Derűlátónak mutatkozott a tekintetben, hogy a decemberi koppenhágai csúcsra nem csupán a szakkérdéseket, hanem a politikai problémákat is sikerül megoldani. Úgy vélekedett: Ciprus esetében mutatkozik némi elmozdulás, amennyiben esetleg elfogadják a belga modellt. Ebben az esetben a sziget egységes államként csatlakozhatna az unióhoz, amire az új török kormány hatalomra jutásával javult az esély. Reményei szerint a kalinyingrádi orosz enkláve problémáit is meg lehet oldani az EU-orosz csúcson.

A Benes-dekrétumok kérdésében az EU-biztos nem kívánt állást foglalni, csak annyit mondott, hogy reménykedik egy cseh-osztrák kétoldalú megoldásban. Mindezek fényében a politikus szerint a koppenhágai csúcsra politikai problémaként remélhetően csak az marad, hogy kitűzzék a Törökországgal való csatlakozási tárgyalások kezdetének időpontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik