Belföld

Továbbra is a termelő szektorban a legaktívabb a vállalatfelvásárlási és egyesülési tevékenység Magyarországon és a régióban

Az idei év első félévében kötött vállalatfelvásárlási és egyesülési (M&A) tranzakciók mintegy egyötöde a termelő szektorban jött létre mind Magyarországon, mind Közép-Kelet Európában a PricewaterhouseCoopers Vállalatfelvásárlások és Egyesülések c. felmérése szerint.

A magán-szektorbeli, nyilvánosságra hozott tranzakciókat elemző kutatás megállapítja, hogy a leggyorsabban – Magyarországon és a régióban egyaránt – a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban nőtt a vállalatfelvásárlások és egyesülések száma. Ugyanakkor a korábbi sikeriparágakban, mint az információ technológiában és a telekommunikációban jelentősen visszaesett a tranzakciók száma.

“Az M&A tranzakciók számának általános csökkenése nem meglepő jelenség, összefüggésbe hozható a globális gazdasági növekedés megtorpanásával” – kommentálta a felmérés eredményeit Dezse Margaret, a PricewaterhouseCoopers Pénzügyi Tanácsadási Üzletágának vezetője. “Ugyanakkor adataink szerint 2002 első félévében lassult a csökkenés, sőt, a második negyedévben már nőtt a tranzakciók száma az első negyedévhez képest.”

A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint Magyarországon 12%-kal nőtt a vállalatfelvásárlási tranzakciók száma 2002 első negyedévéről a második negyedévre. Az egész első félévet viszonyítva a tavalyi első félévhez 8%-os csökkenés volt tapasztalható, de ez kisebb, mint az előző évi 13%-os visszaesés. A régióban az első negyedévről a másodikra 23%-kal nőtt a tranzakciók száma, amely az M&A piac fellendülését vetíti előre.

A tranzakciók értéke

A PricewaterhouseCoopers felmérése szerint az idei első félévben csökkent a tranzakciók mérete mind Magyarországon, mind a régióban. A tranzakciók átlagos értéke az EU csatlakozás előtt álló országok közül (Magyarország, Csehország és Lengyelország) Magyarországon volt a legmagasabb, mintegy 16 millió USD. Ez az összeg tartalmaz egy nagy méretű (100 m USD értek feletti) tranzakciót is. A 100 millió USD-nél kisebb értékű tranzakciók átlagos értéke Magyarországon 9 millió USD-ra tehető. A régióban 14 nagy méretű (100m USD feletti) tranzakció zajlott le: 10 Oroszországban, 2 Lengyelországban, egy Csehországban és egy Magyarországon.

A tranzakciók iránya

Magyarországon a legjelentősebb befektetők továbbra is Németország, Ausztria és az Egyesült Államok maradtak, ezekből az országokból a kívülről érkező tranzakciók 47%-a indult. Magyarországon, miközben közel változatlan maradt a különböző irányú tranzakciók aránya, 2002 első félévében 5 darab kifelé irányuló tranzakció zajlott le (ez növekedést mutat a 2001 első félévében megkötött 3 tranzakcióhoz képest). A régió egésze is dinamikusabbá vált a kifelé irányuló tranzakciók tekintetében: összesen 18 ilyen ügylet jött létre 2002 első hat hónapjában. Ebből 6 Csehországból, 6 Oroszországból, 1 pedig Lengyelországból indult.

Magyarország súlya a regionális piacon

Közép-Kelet Európa vállalatfelvásárlások és egyesülések piacán Magyarország súlya meglehetősen nagy – különösen az ország gazdaságának méretéhez viszonyítva – állapítja meg a PricewaterhouseCoopers kutatása. Az első félév során a régióban az összes tranzakció mintegy egyötöde (21%) Magyarországon zajlott le. Az EU csatlakozás előtt álló országok (Csehország, Magyarország és Lengyelország) között egyharmados arányt (35%) képvisel Magyarország.

A PricewaterhouseCoopers pénzügyi szakértői 1995. óta követik a vállalatfelvásárlásokat és egyesüléseket a régióban. Szakértőink a kutatás során a nyilvánosságra hozott magán-szektorbeli tranzakciókat vették figyelembe. A felmérés Közép-Kelet Európa hét országára, név szerint Bulgáriára, Csehországra, Magyarországra, Lengyelországra, Romániára, Oroszországra és Szlovákiára terjed ki, 2002. januártól 2002. júliusig.

A PricewaterhouseCoopers (www.pwcglobal.com/hu) a világ vezető szakmai szolgáltató szervezete. Több mint 125 ezer szakértője mintegy 142 országban segíti ügyfeleit komplex üzleti problémáik megoldásában, és abban, hogy mérhető módon képesek legyenek érték teremtésére, a kockázat kezelésére és teljesítményük javítására. A PricewaterhouseCoopers elnevezés a világszintű PricewaterhouseCoopers szervezet tagvállalataira utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik