Belföld

Állástalan Európa – munkát, kenyeret?

Nyugat-Európában szeptemberben húszezerrel több embert bocsátottak el a nagyvállalatok , mint egy hónappal korábban. A negatív tendencia itthon is érezteti a hatását: a Matáv mellett több multi is leépítéseket jelentett be.

A legnagyobb európai vállalatok újabb leépítésekkel reagáltak a tartósan kedvezőtlen üzletmenetre, így hozzájárulnak a várakozások további romlásához, a fellendülés pedig egyre távolabbi időpontra tolódik. Ezt bizonyítja az az adatsor, amelyet Londonban hoztak nyilvánosságra.

A világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a svájci Credit Suisse First Boston (CSFB) havonta elkészíti összeállítását az európai elbocsátásokról. A legfrissebb statisztika szerint a nyugat-európai vállalatok szeptemberben 48 ezer állás megszüntetését jelentették be, ez húszezerrel több, mint az előző hónapban, és immár másodszor emelkedik egymás után.

Még hónapokig tarthat a dekonjunktúra

Az újabb számok szétrombolják azt az amúgy is igen gyenge reményt, hogy elmúlóban van a dekonjunktúra – írja a német Handelsblatt. Pedig júliusban már arra utalt néhány statisztika, hogy csökkennek a leépítések, hiszen akkor a mutatók igen alacsonyak voltak, vagyis kevés embert bocsátottak el.

Ezzel szemben most úgy vélekedik Julian Callow, a CSFB kutatási vezetője, hogy a munkanélküliség Európában belátható időn belül csak növekedni fog. A következő hónapokban Callow további emelkedésre számít. A negyedéves jelentések például várhatóan kedvezőtlenek lesznek, és ennek megfelelően minden bizonnyal nem maradnak el a leépítésekről szóló, immár sajnos szokványos bejelentések sem.

Szeptemberi leépítők: Alcatel, MobilCom, Bayer

A tőzsdék mélyrepülése szintén erősíti a munkanélküliséget, hiszen egyre nehezebb lesz működő tőkét bevonni a börzén jegyzett vállalkozások finanszírozásába. A munkanélküliség emelkedése természetesen számos hatásában tovagyűrűzik: a gazdasági növekedés tovább lassul, hiszen a vásárlóerő csökken, aminek egyenes következménye a fogyasztás visszaesése.

A szeptemberben nagyobb leépítéseket bejelentő nyugat-európai vállalatok közé tartozik a távközlési berendezéseket gyártó francia Alcatel, a Bayer német vegyipari konszern, továbbá a csődtől fenyegetett MobilCom távközlési szolgáltató, a fizetésképtelen repülőgépgyár, a Fairchild Dornier és a Zurich Financial biztosító.

Honi leépítések

A nemzetközi tendencia Magyarországot sem kerüli el: a Matáv tervei szerint jövőre 1100, 2004-ben pedig 250 dolgozójától válik meg. Emellett a leányvállalati létszám is csökken: 2003-ban 330-cal, 2004-ben várhatóan kétszázzal. Az IBM székesfehérvári gyára ezerrel csökkenti alkalmazotti létszámát. Közülük csak százötvenen az IBM dolgozói, 850-en a Videoton állományába tartoznak. Az elbocsátás oka az információtechnológiai válság begyűrűzése az elektronikai alkatrészek piacára.

Hasonlóképpen az IT-szektor recessziójával indokolta a Siemens a hazai létszámlefaragásokat. Az év végéig folyamatosan összesen mintegy száz emberétől válik meg a cég, kereskedelmi és gyártási területről egyaránt. Az elbocsátások mellett több nagyvállalat is úgy döntött, hogy olcsóbb gyártási területre hurcolkodik: a Flextronics például Kínába telepítette át az Xbox-üzemet Sárvárról és a TDK is az olcsóbb Ukrajnába viszi át a gyártás egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik