Belföld

Bajban a Philip Morris – kelendőbb az olcsóbb cigi

A Philip Morris, a világ legnagyobb cigarettagyártója rontotta éves nyereségvárakozását. A cég szerint a fogyasztók visszafogták a pénzköltést és az olcsóbb cigaretták felé fordultak.

A Philip Morris csökkentette profitvárakozásait, miután megcsappant a kereslet termékei iránt. A társaság – egyebek mellett – a drágább kategóriába tartozó Marlboro és Virginia Slims cigarettákat gyártja.

Változó szokások

Bajban a Philip Morris – kelendőbb az olcsóbb cigi 1Az amerikai társaság szerint a fogyasztók változtattak szokásaikon a bizonytalan gazdasági kilátások miatt. Káros szenvedélyüknek ugyan nem fordítottak hátat, de a Philip Morris márkáknak igen. Az olcsóbb cigaretták iránti kereslet jelentősen nőtt az utóbbi időben.

A társaság úgy volt kénytelen szembesülni fogyasztói hűtlenségével, hogy idei marketingbüdzséjét megduplázta a siker érdekében: 650 millió dollárt fordít termékei népszerűsítésére. A fogyasztók takarékossága mellett a gyengébb eredményekért a növekvő fogyasztási adókat okolja a cég.

A Philip Morris MagyarországonA Philip Morris 1978-ban kezdte meg az együttműködést az egri dohánygyárral; ekkor indult a Marlboro gyártása. A Philip Morris Companies Inc. 1991-ben privatizálta az egri céget. Magyarországon a Marlboro, a Multifilter, a L&M, a Helikon és a Philip Morris termékeket állítják elő Egerben.

Az ág is húzza

A bajokat tovább súlyosbítja, hogy a Philip Morris tetemes mértékű büntetést kénytelen fizetni, miután egy kaliforniai bíróság egy korábbi dohányos, Betty Bullock mellett hozott ítéletet, aki a dohányzás miatt tüdő- és májrákban szenved.

Az ítélet 850 millió dollártól “szabadítja” meg az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő cigarettagyártót. Mindemellett az ügy ezzel nem tekinthető lezártnak; októberben tovább folytatódnak a meghallgatások.

Óriások harcaA Philip Morris profitwarningja előtt e hónapban a második legnagyobb dohánygyártó, a R.J. Reynolds Tobacco is bejelentette, hogy a vártnál kevesebb lehet nyeresége. A két dohányóriás profitra menő küzdelembe kezdett egymás fogyasztóinak elhódításáért. Az elmúlt hetekben a Philip Morris levélben kereste fel a Reynolds termékek fogyasztóit, s egyik legnépszerűbb cigarettájának diszkontárára hívta fel a figyelmet.

A tőzsde reagált

A Philip Morris a tőzsdezárás után tette közzé profitfigyelmeztetését, a zárás utáni kereskedelemben a részvények árfolyama 37,98 dollárra gyengült a hivatalos záró 42,73 dollárról. A zárás utáni ár a papír 52 hetes mélypontját jelenti.

Elemzők korábbi várakozása szerint a társaság idei nyeresége 4,75-4,85 dollár lett volna részvényenként, a Thomson First Call elemzői konszenzusa 4,82 dollárra számított. A dohánygyártó jelenleg egy részvényre jutó nyereségének 3-5 százalékos növekedésére számít idén, ez jócskán elmarad a júliusban jelzett 9-11 százaléktól. A harmadik negyedévre a társaság 1,26 dollár egy részvényre jutó nyereségre számít, ez 8,6 százalékos növekedés lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik