Belföld

Változóban a vezetők megítélése

Az elmúlt egy-két évet hazai munkaerő piacon a leépítések, az átszervezések, az iparági csődök jellemezték, szoros összefüggésben a világgazdaságban tapasztalt recesszióval. A kialakult helyzetre a humánerő piac is érzékenyen reagált, jelentősen csökkentek a megrendelések a személyzeti tanácsadók piacán illetve a megrendelések jellege változott meg.

Sok helyen bővítés helyett minőségi cserékkel próbálják hatékonyabbá tenni a munkavégzést, újabb energiákat bevinni a cég életébe ettől remélve a talpon maradást és az esetleges fejlődést A személyzeti tanácsadó cégek között piacvezető Take It Személyzeti Tanácsadó Kft., ilyen körülmények között is mintegy 10 százalékkal tudta növelni forgalmát. Deák Andrea, a társaság ügyvezető igazgatója azt tapasztalja, hogy minden cégnél felmérik a hatékonyságot, keresik a bevételek csökkenésének okait s az elsők között a leépítések, elbocsátások, átszervezések, összevonások kísérik a recessziót. Az a tapasztalat, hogy még a kisebb változások is az emberek 70 százalékát megviseli nem beszélve arról ha valaki több éves biztonság után veszíti el állását. Egyet viszont fontos kiemelni, ahol nem a teljes cég bezárásáról van szó, ott általánosságban elmondható, hogy
a minőségi, képzett, a mai elvárásoknak megfelelő munkatársakat nem küldik el.
Az ideális munkavállaló egyik oldalról aki folyamatosan képzi magát, a szakmájában kiemelkedő. Vezetői oldalról nézve viszont Deák Andrea szerint ma már nem mindig a legjobb szakember a legjobb vezető. A jelenlegi nehéz gazdasági szituáció miatt egyre nagyobb fontossága van a kiegyensúlyozottságnak, a pozitív gondolkodásnak és csak azok maradnak talpon akik egyedi megoldásokra képesek Nem szabad a problémákból újabb problémákat generálni. Tehát lehet, hogy valaki szakmailag magasabb fokon áll, de ha hiányoznak belőle ezek a tulajdonságok nehezen megy ma már előre a ranglétrán illetve ha már felkerül nehéz megmaradnia. A mai világban emellett jellemző, hogy a megújuláshoz a fejlődéshez néha olyan megoldásokat kell keresni, ami kockázattal jár. Az a cég jut egyről a kettőre, aki el tudja hinni: jobb egyszer kockáztatni, mint állandóan félni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik