Belföld

Választási kampány – ki tud nagyobbat mondani?

A hét eleji vidéki kampányrendezvényeket a kormánypártok politikusai az első száznapos program sikereire hívták fel a választók figyelmét. Orbán Viktor szerint azonban elfogadhatatlan az ország lelkiállapota.

Vidéki kampányrendezvényeken Medgyessy Péter a gyermekbarát világ kialakítása jegyében beszélt, Kuncze Gábor szerint mindent meg kell tenni a közjó növelése érdekében, Orbán Viktor pedig arra buzdít, hogy ha ellenfelünk az öklét emeli, akkor mi a fejünket emeljük fel.

Medgyessy Péter – beruházás a jövőbe

Választási kampány – ki tud nagyobbat mondani? 1A kormány büszkén vállalhatja első száznapos programját és nagy reményeket fűz a múlt héten meghirdetett újabb száznapos program végrehajtásához is – hangoztatta Medgyessy Péter mindiszterelnök Szekszárdon.

Az Esélyt a jövőnek elnevezésű program az esélyteremtés, a fiatalok támogatása, valamint a gyermekbarát világ kialakításának jegyében született. Az újabb száznapos program, az előzőhöz hasonlóan, beruházás a jövőbe, amely tartalmazza a szociálpolitikai támogatás emelését, az újszülött gyermekek édesapjainak járó egyhetes fizetett szabadságot, s lehetővé teszi az unokákat gondozó nagyszülőknek a gyesre való jogosultságot a nyugdíj mellett.

A kormány nem száz napokban gondolkodik, de a választókkal érzékeltetni kell az előző és a mostani vezetés elképzelései közti különbségeket, továbbá vissza kell állítani a politika és a politikusok hitelét – tette hozzá. A kormány teljesítette és a jövőben is teljesíti vállalásait. Ebből pedig lemérhető a kormánykoalíciót alkotó pártok, valamint az önkormányzati választásokra állított jelöltjeik megbízhatósága. A kormányfő a választási gyűlésen Halmai Gáborné szekszárdi polgármesterjelöltet ajánlotta a választók figyelmébe.

Magyarország európai uniós csatlakozásával kapcsolatban azt hangoztatta: az integráció megnyitja az esélyeket, ezért a kormány mindent elkövet, hogy azokkal az ország élni is tudjon. Úgy vélte ugyanakkor, hogy “ezt a jövőt bűn kérdésessé tenni személyes, vagy politikai okok miatt”.

Kuncze Gábor – mindent a közjóért

Választási kampány – ki tud nagyobbat mondani? 2A kormány munkáját sohasem befolyásolhatja, hogy a politikában különböző viták zajlanak, a kabinetnek ugyanis mennie kell a programja által megszabott úton és mindent meg kell tennie a közjó növelése érdekében – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, egy szolnoki kampányrendezvényen.

Kuncze szerint az új kormány első száznapos programjának véghezvitelével bizonyította szavahihetőségét, amely megkérdőjelezhetetlen, mondjanak bármit is a politikai ellenfelek. A következő száznapos program pedig jelzi azokat az irányokat, amelyeket a kormány fontosnak tart, így a gyermekközpontú világ kialakítását, a rászorulók, leszakadók támogatását, legyenek az utóbbiak embercsoportok vagy térségek – tette hozzá.

A politikus európai uniós csatlakozásunkról azt mondta: felvételünk valamennyi 1990 és 2004 között működő parlamentnek, kormánynak, valamint minden ebben az időszakban Magyarországon élő embernek a közös sikere lesz, és ezt senki sem sajátíthatja ki magának. Kuncze Gábor beszéde után bemutatta pártja szolnoki polgármester-jelöltjét, Fodor Györgyöt, aki jelenleg a város egyik alpolgármestereként dolgozik.

Orbán Viktor – egy tábor, egy zászló

Választási kampány – ki tud nagyobbat mondani? 3Ne maradjunk adósai ellenfeleinknek, de ne is váljunk hozzájuk hasonlóvá: amikor ellenfelünk az öklét emeli, akkor mi a fejünket emeljük fel – tanácsolta hallgatóságának Orbán Viktor volt miniszterelnök, bajai látogatásán.

Egy kampány lelkületét az abban résztvevők lelkülete határozza meg – mondta. Utalva az MSZP minapi közlésére a kampány várható hangnemével kapcsolatban, Orbán Viktor úgy fogalmazott: elfogadhatatlan az ország lelkiállapota, fejlődése szempontjából az aljasságokra, hazugságokra épülő gyűlöletkampány. Az önkormányzati választások esélyeiről szólva a volt kormányfő “kemény küzdelmet” jósol, és “szép győzelmet” remél.

Szavai szerint az esélyek higgadt latolgatásával arra lehet következtetni, hogy a megyék többségében a polgári nemzeti erők győzelme várható, ahogyan történt az országgyűlési választásokon is. Az ellenfélnek ötvenévnyi előnye van, a kommunista időkben a mi szervezeteinket felszámolták, az egyházakat meggyengítették, a polgári szervezeteket föld alá tiporták, miközben a baloldaliakat felhizlalták – fogalmazott a fideszes politikus.

Orbán Viktor bátorságot, okosságot, állhatatosságot kívánt a választópolgároknak, mint tanácsolta, ne csupán a párthovatartozás, hanem az alkalmasság alapján döntsenek. Orbán Viktor a bajai polgári összefogás polgármesterjelöltjét, Zsigó Róbert fideszes országgyűlési képviselőt ajánlotta a választók figyelmébe, megismételve a korábban is hangoztatott jelszót: “Egy a tábor, egy zászló”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik