Belföld

Megnyílt az Egri Civil Kapu

Ünnepélyes keretek között átadták a civil szervezetek számára az Egri Civil Kaput. A www.eck.hu domain néven egri kezdeményezésre létrejött Heves megyei civil portál a maga nemében egyedülálló az országban.

Jelenleg az Egri Civil Kapu az egyetlen hivatalos civil portál, amely regionális szinten képes összefogni a civil szervezeteket Magyarországon. A civil portál feladata, hogy felgyorsítsa az információáramlást, hatékony együttműködést és eszmecserét biztosítson a régió lakói és vezetői között, illetve eleget tegyen az Európai Uniós kihívásoknak.

A rendszeres helyi támogatásairól jól ismert Eger-Philip Morris Alapítvány 4 millió forinttal támogatta a hiánypótló kezdeményezést, amely a saját kezdeményezésű támogatott programok közül a legjelentősebb. A beruházás magában foglalja a portál kialakításának szoftver költségeit, a szükséges szerver és kiegészítő eszközök (nyomtató, szkenner, digitális kamera, webkamera) beszerzését, továbbá 2 számítógép elhelyezését az Egri Civil Ház épületében létrehozott internetszobában, amely rendelkezésre áll, mind az egri lakosok, mind a civil szervezetek számára.

“Az Egri Civil Kapu alulról jövő kezdeményezés eredménye, amely azért fontos, mert egy közösség akaratát és tevékenységét képviseli. Az alapítvány döntésében jelentős szerepet játszott az a tény, hogy ez a portál a legkorszerűbb kommunikációs eszközként működhet nemcsak az egri, hanem a regionális illetve megyei problémák felvetésében és megoldásában.” – mondta Tar Ágnes, a Philip Morris Magyarország Kft. sajtófőnöke.

A portál 2002. szeptember 20-tól üzemel, informál a szolgáltatásokról, lehetőségekről, tájékoztat a döntésekről, folyamatos kapcsolattartást biztosít.

Bővebben a szolgáltatásokról:
– megyei és országos civil hírek, hírcsoportok, hozzászólási lehetőség a hírekhez, hírküldés az adminisztrátoroknak;
– fórumok és csevegőszobák;
– civil szervezetek levelezőlistái;
– pályázatfigyelés (ályázati oldalak tükrözése, űrlapok és tájékoztatók);
– online pályázati tanácsadás;
– pályáztatói-nonprofit-civil linktár;
– ingyenes e-mail szolgáltatás;
– sajtószoba (sajtóközlemények, háttéranyagok, civil események felvételei);
– civil szervezetek adatbázisa és bemutatkozó oldalai;
– civil szervezeteknek aldomain regisztráció.

Miért van szükség a portálra?

Az Egri Civil Kapun keresztül hatékonyabbá, gyorsabbá válik a régióban működő civil szervezetek munkája. Felmérhető lesz a megyében jelenlévő szervezetek száma, mérete. Megismerkedhetnek egymás tevékenységével, a közös gondok megoldása érdekében összefoghatnak, íly módon eredményesebb lesz munkájuk. Az Egri Civil Kapun keresztül az Európai Unió által elvárt szintre kívánják emelni a civil szervezetek tevékenységét.

Heves megyében megközelítőleg ezer civil szervezet működik, melyek jelentős része rendelkezik internet hozzáféréssel.

A lakosságnak lehetősége lesz tájékoztatni a civil szervezeteken keresztül a megye vezetőit legégetőbb problémáikról, legyen az kulturális, egészségügyi vagy környezetvédelmi témájú. A portál felgyorsítja a kommunikációt és így nyomonkövethetővé válik a felmerült feladatok megoldása.
Példa: illegális szemétlerakás esetén (Pl.: Szalajka-völgy, egerszalóki hőforrás vagy bármilyen helyszín a megyében, mely szemétlerakásra nincs kijelölve) a portálon keresztül magánszemélyként bejelenthetik a környezetszennyezést. A megfelelő civil szervezetet tájékoztatják az esetről, akik hatáskörüknek megfelelően eljárnak és hulladékot a lehető legrövidebb időn belül eltávolít(tat)ják a helyszínről.

Mindezen felül a portál működésével széleskörű nyilvánosságot kap a civil szervezetek és az önkormányzatok együttműködése. Mindenki számára esélyegyenlőséget és lehetőséget biztosít a helyi problémák feltárására és a döntéshozatali folyamatokba való bekapcsolódásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik