Belföld

Corvin-projekt – perrel fenyegetik a Józsefvárost

A józsefvárosi önkormányzat új pályázat kiírásáról döntött, amelynek célja a Corvin köz meghosszabbítása. Ezzel a korábbi pályázat és az akkori győztes Enix Pro Kft. szerződése érvényét veszítette. A cég azonban bírósághoz fordul.

A józsefvárosi önkormányzat a korábbi, hosszadalmas pályázati eljárást, majd az azt követő, január óta folyó jogértelmezési vitát Corvin-projekt – perrel fenyegetik a Józsefvárost 1lezártnak tekinti, és új pályázatot ír ki a Corvin-Szigony-projektre. Mint megtudtuk, az önkormányzat nem kíván szerződni a korábbi eljárás során győztesnek hirdetett Enix Pro Kft.-vel, amely első ütemben kétmilliárd forintot, majd további mintegy 10-11 milliárd forintot ígért a Corvin köz meghosszabbításával kialakuló telkekért, illetve az Üllői út, a Szigony utca és a Práter utca közötti meglévő ingatlanokért.

Perrel fenyegetőzik az Enix Pro

Az önkormányzat nem készítette el a terület szabályozási tervét – állítja az Enix Pro, ezért a cég nem is fizette ki az első ütemben esedékes kétmilliárd forintot, minthogy nem volt a kezében olyan dokumentum, amellyel a bankokhoz fordulhatott volna a beruházás finanszírozására. Ezután hosszas huza-vona kezdődött, és végül az önkormányzat megszűntnek nyilvánítva a szerződést, új pályázatot írt ki annak a terület hasznosítására, amelyen az Enix Pro tömbrehabilitációt akart megvalósítani, illetve új, lakóparkszerűen kiképzett épületeket építeni.

Az Enix Pro az önkormányzat csütörtöki döntése után pert indít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Állandó Választott Bíróságnál – tájékoztatta a FigyelőNetet Csák Imre, a kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a bíróságnak előbb a szerződés érvényességét kell kimondania, majd a kártérítés összegét meghatároznia.

Corvin-projekt – perrel fenyegetik a Józsefvárost 2Projektproblémák

Addig is a Corvin-Szigony projekt által érintett telkekre perfeljegyzést kíván bejegyeztetni az Enix Pro. Csák Imre elmondta, hogy jövő hétfőn konzultál jogi szakértőkkel, és a hét közepén beadja az Enix Pro keresetét a választott bírósághoz.

Az ügyvezető igazgató kifogásolja, hogy a józsefvárosi képviselő-testület az újabb pályázat szerint immár nem 12-13 milliárd forintot vár a telekhasznosítástól (mint korábban), hanem mindössze 5 milliárdot. Azt is hozzáteszi: a kerület bankhitelt is fel akar venni, amely tovább drágítaná a módosított beruházást.

A per nem akadály?

Józsefvárosi önkormányzati forrásokból viszont úgy értesült a FigyelőNet, hogy az Enix Pro pere nem akadályozza meg az új pályázat kiírását, legfeljebb fel fogják tüntetni, hogy nem teher- és permentes a terület. Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy az ötmilliárdos bevétel a korábban tervezetten felül számítandó.

Az önkormányzat ugyanis a maga kezébe kívánja venni a Práter utca és az Üllői út közötti terület “közprogramjait”, vagyis a közműépítés, iskolafelújítás egy részét a helyhatóság végezné el. Ebből származna a többletbevétel is, tehát az újonnan jelentkező cégeknek a korábbihoz képest módosított struktúrájú tenderkiírást kell majd figyelembe venniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik