Belföld

Ötéves mélyponton a német tőzsde

A német tőzsdeindex, a DAX tegnap ötéves mélyponton, 3125 ponton zárt. A frankfurti börze március óta Európa leggyengébben teljesítő értékpapírpiaca. A DAX-kosárban szereplő 30 részvény 318 milliárd eurót veszített értékéből, ez egyenlő Lengyelország éves GDP-jével.

A recessziótól és az iraki háborútól való félelem játszott közre német elemzők szerint abban, hogy a frankfurti tőzsde ötéves mélyponton zárta a szerdai napot. Más szakértők szerint a bizonytalanságot fokozza a hétvégi parlamenti választás is, amelyen eldől: Schröder kancellár, vagy Stoiber bajor miniszterelnök irányíthatja-e Európa legerősebb gazdaságát.

A Handelsblatt szerint nem kizárt, hogy a DAX, a frankfurti tőzsdeindex a lélektaninak tartott 3000 pontos határ alá csökken pénteken. A szerdai zuhanás okait kutatva a legfontosabb tényezőket abban látják a megfigyelők, hogy a kiélezett nemzetközi politikai helyzet, a német választási kampány finise és a rendkívül rossz vállalati hírek közzététele időben egybeesett.

A pénzintézeti részvények zuhantak a legjobban

Mindennek következtében a DAX 1997 eleje óta a legalacsonyabb értékre süllyedt. Különösen nyomottak a technológiai és a pénzügyi részvények árfolyamai. Az előbbieket az Oracle amerikai szoftver-konszern visszafogott előrejelzései vetették vissza, a pénzügyi szektort pedig a JP Morgan nyereségcsökkenésének híre rengette meg. A német szoftveriparból mindez az SAP-t érintette talán a legsúlyosabban, amelynek részvényei 2,1 százalékkal értek kevesebbet a nap végén.

A pénzügyi részvényeket jegyzők még súlyosabb veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni: a Münchener Rück, a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója 9,4 százalékot zuhant, a HypoVereinsbank pedig kereken kilenc százalékkal áll a veszteséglista “előkelő” helyén. E részvényekre nemcsak a JP Morgan kedvezőtlen bejelentése, hanem a holland Aegon tőkeemeléséről és a rossz eredményekkel küszködő Swiss Life biztosítóról érkező hírek gyakoroltak nyomást.

Már a foci sem segít

Még a foci sem segített a DAX-on: kedden a Borussia Dortmund 0:2-re kikapott az Arsenaltól, így a Bajnokok Ligájában szereplő német csapat részvényei 23 százalékot zuhantak szerdán.

A DAX zuhanása egybecseng a nemzetközi tőzsdei esésekkel is: a Dow Jones EuroStoxx50 indexe 4,4 százalékot veszített értékéből szerdán, a Wall Street legfőbb mérőszáma, a Dow Jones 0,9 százalékot adott le, és a Nasdaq is 1,3 százalékkal csökkent.










































Az európai tőzsdék értékvesztése 2002. március 19. óta
Athens General (Athén, Görögország)
-18,02
Bel20 index (Brüsszel, Belgium)
-24,50
FTSE 100 index (London, Anglia)
-25,84
Swiss Market Index (Zürich, Svájc)
-27,33
MIB 30 Index (Milánó, Olaszország)
-28,47
IBEX 35 Index (Madrid, Spanyolország)
-29,47
DJ STOXX (Páneurópai index)
-30,98
FTSE Eurotop 300 (London, Anglia)
-31,37
MSCI Pan-Euro (Páneurópai index)
-31,78
OSLO OBX Index (Oslo, Norvégia)
-32,82
DJ STOXX 50 (Páneurópai index)
-33,49
DJ Euro STOXX (Euro-övezeti index)
-34,28
CAC 40 Index (Párizs, Franciaország)
-34,52
OMX Index (Stockholm, Svédország)
-37,50
AEX-Index (Amszterdam, Hollandia)
-38,72
DAX (Frankfurt, Németország)
-41,27
Forrás: Handelsblatt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik