Belföld

Amerikai-angol légitámadás Irak ellen – próbaháború?

Amerikai és angol vadászgépek megtámadtak egy nyugat-iraki légibázist , amely a terület egyik legfontosabb katonai létesítménye. A két egymást követő rajtaütés során több mint 20 precíziós bombát dobtak le a szövetséges haderők.

A csütörtök éjszaka végrehajtott Irak elleni légitámadás célja Rutba volt, 240 mérföld távolságra Bagdadtól, Irak fővárosától. A Amerikai-angol légitámadás Irak ellen – próbaháború? 1kiemelt célpontok között szerepelt egy katonai központ, egy légvédelmi radarrendszer és egy logisztikai központ.

A légicsapásban részt vevő repülőgépek számáról a különböző információk láttak napvilágot. A BBC News értesülése szerint közel száz vadászgépről van szó, a CNN azonban úgy tudja, a szövetséges hadiflotta négy U.S Air-Force F-15-ösből, négy brit gépből és négy U.S. Navy F-18-asból állt. Az utóbbi alakulatot több mint egy évvel ezelőtt vetették be utoljára.

Bush offenzivábanGeorge Bush intenzíven folytatja kampányát a Szaddám Huszein elmozdítását célzó invázió elfogadtatása érdekében. Csütörtökön megbeszélést kíván folytatni Franciaország, Kína és Oroszország illetékeseivel, hogy Anglia után a Biztonsági Tanács három másik állandó tagját is a maga pártjára állítsa. A hazai politikai erők és e jelentős külföldi partnerek támogatását maga mögött tudva akar szeptember 12-én az ENSZ Közgyűlése elé állni.

A légitámadás következményeiről, az áldozatok számáról és anyagi kárról egyelőre nincsenek információk. A hivatalos szövetségi források önvédelemnek minősítik a csütörtök esti légitámadást. Arra hivatkoznak, hogy Irak támadta meg az Öböl-háborút követően kiszabott repülési tilalom betartást ellenőrző és felügyelő amerikai gépeket. Ez 1991 óta már több mint 130 esetben megtörtént.

Az Egyesült Államok már régóta céljának tekinti, hogy megdöntse Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét. Ehhez mindeddig nem

Olvassa el……korábbi írásunkat:

Irak körül vibrál a levegő – lesz-e háború?

sikerült maga mögé állítani sem katonai szövetségeseit, sem az ENSZ-t. A világszervezet Biztonsági Tanácsa az amerikaiakhoz hasonlóan elfogadhatatlannak tartja, hogy Irak nem engedi be az ENSZ katonai fegyverzetellenőreit, ám egyelőre nem ért egyet az amerikai agresszióval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik