Belföld

Az első magyar online mikrofizetés megújult.

Megújult az első magyar online mikrofizetési rendszer, az X-pay. A szolgáltatás új neve, voXpay, amely jobban beleilleszkedik a voXinfo termékstruktúrájába. A módosított szolgáltatás az eddigi időalapú emeltdíjas telefonhívás mellett két új fizetési opciót kínál. Az egyik a kapcsolás-alapú fizetés, amely lehetővé tesz magasabb - hívásonként legfeljebb 5000 Ft-os - tranzakciós összeget. A másik fizetés emeltdíjas SMS elküldésével történik. Az online mikrofizetéssel lehetővé válik, hogy a tartalomszolgáltatók, e-kereskedők bevételhez jussanak digitális árukért, szolgáltatásokért, információ letöltéséért; olyan árukért, amelyeket eddig jobb híján ingyenesen, vagy csak bonyolult - a vásárlót gyakran elriasztó - eljárással fizettettek meg. http://www.voxinfo.hu

Az első magyar online mikrofizetési rendszer, az X-pay nevet változtatott. A szolgáltatás új neve voXpay, amely tükrözi a cég nevét, és jobban beleilleszkedik a voXinfo termékstruktúrájába. Több hónapos sikeres működés után a cég továbbfejlesztette a szolgáltatást és két új fizetési opciót kínál. Az időalapú emeltdíjas hívás mellett a kapcsolás-alapú fizetést is bevezette, magasabb tranzakciós összegekkel. A telefonhívás ebben az esetben rövid ideig tart és az időtartamtól függetlenül akár 5000 Ft-os fizetést is lehetővé tesz hívásonként. A másik fizetés a mobil hívással (ill. emeltdíjas SMS-sel) történő mikrofizetés.

Kutatások bizonyítják, hogy az online kereskedelem dinamikus növekedése ellenére a vásárlók félnek

– a bankkártyás csalásoktól
– az adataikkal való esetleges visszaélésektől
– a fizetési rendszerek bonyolultságától.

Mindezen nehézségek elhárítására az online kereskedőknek olyan egyszerű fizetési módszert kell ajánlaniuk, amely mentesíti a vásárlót a korábbi – főleg bankkártyás – megoldások hátrányaitól. Az ingyenes tartalomszolgáltatók reklámbevétel-csökkenése is aktuálissá teszi a nagy gyakoriságú, kis összegű fizetések, az ún. mikrofizetés alkalmazását, amelynek egyes változatai megszüntetik a vásárlók félelmeit. A voXpay egy online fizetési kiszolgáló, amellyel úgy lehet digitális árukat vásárolni, hogy a számla összege a vevő telefonszámláját terheli meg. A voXpay segít növelni a kereskedők, tartalomszolgáltatók forgalmát, mert az internetezőnek nagyobb a hajlandósága az azonnali kisebb összegű anonim kifizetésre, mint a hosszú távú elkötelezettséget jelentő előfizetésre.

A tartalomszolgáltatók így bevételhez juthatnak digitális árukért, szöveges információ, kép, hang, videó letöltéséért; olyan árukért, amelyeket eddig jobb híján ingyenesen, vagy csak bonyolult – a vásárlót gyakran elriasztó – eljárással fizettettek. A hazai mikrofizetés eddigi főbb alkalmazási területei: részvételi- és licitdíjak játékban, kép- és videó-letöltések; doktori disszertáció, cikkek letöltése, adatbázis keresés, céginformációk keresése, SMS szolgáltatások, hirdetés felvétele, tanácsadó rendszer. Egy érdekes most induló kísérlet, a – klasszikus csomagküldési modellt követő – web áruházakban is alkalmazható, előleg fizettetése mikrofizetéssel. A megoldás növeli a vevő vásárlási elkötelezettségét és kiszűri a fiktív vásárlókat, csökkentve az áruház áru-visszautasítási kockázatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik