Belföld

Dunasol Kft – Záhonyi Ipartelep fejlesztése, szabad gyártási kapacitás

Szabad Gyártási kapacitása értékesítésébe fogott a DunaSol Kft. A DunaSol Kft megkezdte záhonyi ipartelepének fejlesztését.

A fejlesztést a különösen kedvező földrajzi elhelyezkedés és a meglévő adottságok indokolják. Az EU integráció után az Uniós határok -és az Ukrajna-, FÁK országok felé vezető autópálya- Záhonynál fognak húzódni. Az adott széles-keskeny iparvágányok, a teljes infrastruktúra megléte, a 16 He-os terület is rejt önmagában rengeteg lehetőséget. A középtávú tervek között többek között áru átrakó, raktárbázis, vámraktár, hűtőházak építése és kialakítása szerepel, valamint az ehhez kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, mint például őrzés, ügyintézés, amit például az export-import vállalatok tudnak igen kedvező feltételekkel igénybe venni.
Első lépésben a gyártási kapacitás fejlesztése, illetve annak jobb kihasználása kezdődött meg. Az ipartelep jelenlegi feldolgozó-csomagoló kapacitása évi 150 000 tonna. Igény szerint a kapacitás a többszörösére is növelhető, jelenleg azonban a kihasználtséga még csak 45-50%-os. A keverő-, csomagoló rendszer teljesen zárt, számítógép vezérelt, így különösen alkalmas párhuzamosan élelmiszerek, vegyi termékek, vagy egyéb termékek (pl. só, cukor, bab, lencse, szárított zöldségek, müzli, porított-, por alakú termékek, mosópor, mosószer, tőzeg, virágföld stb.) feldolgozására, készre keverésére, csomagolására. A manuális tevékenységre alkalmas üzemekben kézi válogatást, adagolást, összeszerelést fognak vállalni. A helyi képzett és viszonylag olcsó, megfizethető munkaerő különösen vonzóvá teszi a térséget. Jelenleg az ipartelepen közel 90 munkavállalót alkalmaz a vállalat. A Záhonyban dolgozó alkalmazottaik számát 2004 végéig legalább 350-400 főre fejlesztik, amitől a térség dinamikus fejlődése várható. Az ebből származó bevételeket a DunaSol hosszú távú fejlesztéseihez, só termékek fejlesztéséhez, kutatásokhoz, további infrastruktúrális beruházásokhoz fogja használni.
Az első bérgyártási Szerződés már létrejött, a só termékek mellett évi 50-80 000 tonna műtrágya átrakása, tárolása és 50kg-os zsákokba történő töltése fog megkezdődni 2002. szeptemberben. A meglévő kapacitás fejlesztésére és kihasználására a vállalat további lehetőségeket keres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik