Belföld

Genetikai vizsgálat előembriónál – már Magyarországon is

24.hu
24.hu

2002. 08. 28. 17:56

[FN] Magyarországon először végeztek előembriónál genetikai vizsgálatot több külsőleg megtermékenyített és osztódó petesejt anyaméhbe ültetése előtt, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján - közölte Papp Zoltán, az intézmény igazgatója szerdai sajtótájékoztatón. A szakemberek által ébrényi őssejtdiagnosztikának nevezett genetikai vizsgálatot egy olyan házaspár esetében végezték el, ahol a feleség az izomsorvadás egyik rendellenes génjét hordozza, ezért fiúgyermekei 50 százalékos kockázattal szenvednének ebben a súlyos betegségben. A professzor ismertetése szerint az asszony 4 petesejtjének mesterséges megtermékenyítését követő 3. napon végezték el az inkubátorban időközben 6-9 sejtes állapotig fejlődött előébrényeken a genetikai vizsgálatot és megállapították: közülük 3 a nőnemű, tehát az örökölhető betegség által bizonyosan nem érintett. Mint magyarázta, a vizsgálat alapján leánynak bizonyuló 3 előébrényt az anya méhébe ültették, melyek közül egy beágyazódott. Az új módszer azoknak a házaspároknak jelenthet segítséget, akiknek a családjában kimutatható valamely genetikai eltérés.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.