Belföld

Az Oracle itthon is vezeti a modern adatbáziskezelők piacát

A modern, szabványokon alapuló relációs adatbáziskezelők terjedése nem csak a nemzetközi, hanem a hazai piacon is jellemző.

Világviszonylatban e piacot – az IDC által közzétett kutatás szerint – az Oracle vezeti nemzetközi és hazai viszonylatban egyaránt.
Az Oracle9i Release2 piaci bejelentésével továbbra is a vezető szerepre tör. A termékcsalád magyarországi bemutatóját 2002 szeptember 5-én rendezik, melyre minden érdeklődőt várnak.

– Az Oracle9i R2 megjelenésével a vezető szerep megőrzésére számít –
A modern, szabványokon alapuló relációs adatbáziskezelők terjedése nem csak a nemzetközi, hanem a hazai piacon is jellemző. Világviszonylatban e piacot – az IDC által közzétett kutatás szerint – az Oracle vezeti 42,5%-os részesedéssel, a vállalat becslése szerint ez az arány a magyar piacot tekintve még magasabb, közel 60%. Az elmúlt időszakban napvilágot látott ellentmondásos adatbázis-piaci értékeléseket tekintve az Oracle fontosnak tartja, hogy az adatbázisok terjedésének illetve elterjedtségének vizsgálatakor az úgynevezett modern adatbázisokra kerüljön a hangsúly, ugyanis az utóbbi években – elsősorban a funkcióknak a szabványosságnak köszönhetően – egyértelmű ezek térhódítása a felhasználók körében mind nemzetközi, mind hazai tekintetben.
A modern, relációs adatbázisok világszintű terjedésének üteme egyértelműen azt mutatja, hogy e rendszerek használata válik jellemzővé a vállalatok körében, szemben az egyedi fejlesztésű rendszerekhez vásárolt adatbázis-kezelőkkel. A hazai piacon – a cég korai jelenlétének és a magas színvonalú szolgáltatásának köszönhetően – az Oracle adatbázisok elterjedtsége a nemzetközi átlag feletti, a nagy országos alaprendszerek minden ipari szegmensben jellemzően ezt használják. Az IDC jelentése szerint a relációs és objektum-relációs adatbázis-kezelő rendszerek forgalma világszinten 2006-ra elérheti a 20 milliárd dollárt. Az Oracle szerint e fejlődési ütemet a hazai piac is követni fogja, aminek köszönhetően a cég megőrzi, illetve tovább javíthatja pozícióját.

A modern adatbázisok elterjedtségét és az Oracle nemzetközi vezető szerepét az amerikai FactPoint piackutató felmérése is alátámasztja: a Fortune magazin által jegyzett első száz vállalat körében készített felmérés szerint az Oracle adatbázis-kezelői e cégeknél a legelterjedtebbek, a megkérdezettek 51%-a választotta az Oracle adatbázist. A felmérés továbbá rávilágít arra is, hogy a Fortune 100 vállalatai a “dobozolt” alkalmazások vezető szállítóinak termékeihez az Oracle adatbázis-kezelőjét választják a leggyakrabban, az SAP-hoz 78%, a PeopleSoft-hoz 72%, a Siebel-hez 81%, az i2-hoz 73%, és Oracle-höz 100%.
Az Oracle által nyújtott technológia terjedését tekintve az a tapasztalat, hogy nagy számú vállalat tér át a cég megoldásaira IBM DB2 nagygépekről, illetve Informixról az Oracle adatbáziskezelőjére. Ezt alátámasztja a Harte-Hanks piackutató az Informix felhasználói körében végzett felmérése is, amely szerint az Informixról más rendszerre való áttérést tervező ügyfelek háromszor nagyobb valószínűséggel választják az Oracle-t, mint az IBM DB2-t. Azok az ügyfelek, akik már áttértek más rendszerre, 45%-ban az Oracle adatbázis-kezelőjét választották, és mindössze 13%-uk vezette be a DB2-t.

Az Oracle a nyár elején lépett piacra az Oracle9i teljeskörű üzleti platform második verziójával az Oracl9i R2-vel. Ezzel a termékcsoporttal piaci részesedésének további megerősödését célozza. A termékcsaládot Magyarországon 2002 szeptember 5-én mutatja be az Oracle Hungary. A rendezvény ingyenes és minden érdeklődőt szeretettel várnak. Regisztrálni a http://www.oracle.com/go/?&Src=1341171&Act=4 weboldalon lehet.

Néhány szóban az Oracle cégről
Az Oracle Corporation a vállalati szoftverek legnagyobb szállítója a világon. A cégről az Oracle weblapjain kaphat bővebb felvilágosítást: www.oracle.com.
Védjegyek
Az Oracle név az Oracle Corporation és/vagy egyesült cégei bejegyzett védjegye. Az Oracle9i az Oracle Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik