Belföld

Lemondott Pokorni Zoltán

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Pokorni Zoltán, hogy lemond a Fidesz elnöki tisztségéről , mert kiderült, édesapja Pákozdi József álnéven együttműködött az állambiztonsági szolgálatokkal.

Lemondott Pokorni Zoltán 1Alig több mint két héttel azután, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a parlamentben nyilvánosságra hozta, hogy korábban a III/II.-es ügyosztály tagjaként kémelhárítóként tevékenykedett, az ellenzéki oldal egyik vezető politikusa, Pokorni Zoltán is bejelentette: édesapja révén érintve érzi magát kérdésben. Pokorni esetében a bejelentést tett követte – a poltikus lemondott a Fidesz elnöki tisztségéről és a frakcióvezetésről.

Pokorni Zoltán nem tudott apja múltjáról

Az idősebb Pokorni Pákozdi József álnéven írta jelentéseit. 1953-ban börtönbe került, 1956-ban a forradalom idején elhagyta a börtönt, majd a forradalom leverése után az állam amnesztia-felhívására jelentkezett, és ekkor tárták elé a választást, hogy vagy letölti a teljes 12 éves büntetését, vagy aláírja a beszervezési nyilatkozatot. Pokorni – saját elmondása szerint – a Népszabadság keddi cikke után ült le beszélgetni édesapjával és ekkor derült ki számára, hogy apja 1956-tól 1989-ig ügynökként dolgozott.

A pártelnöki tisztet teljes jogkörrel Áder János veszi át a következő kongresszusig. A képviselői csoport vezetői tisztségére Pokorni Deutsch Tamást javasolja, erről a frakció hétfőn határoz.

Pártok, reakciókPokorni Zoltán tragédiája tanulsággal szolgál – mondta az ügy kapcsán Medgyesssy Péter. A miniszterelnök szerint Pokorninak helye van a magyar politikai életben. “A politikusok dolga az, hogy a mával és a jövővel foglalkozzanak. Van türelmem kivárni, hogy ez a szándék a másik oldalon is beérjen” – mondta Medgyessy.

Mécs Imre saját és pártja nevében együttérzését fejezte ki ám felhívta a figyelmet arra, hogy az SZDSZ a lemondást “túlreagálásnak” találja, hiszen mindenkit a saját cselekedetei és nézetei, nem a rokonai alapján kell megítélni.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke Pokorni Zoltán lemondására reagálva úgy nyilatkozott: e lemondással a politikus időt ad magának, hogy feldolgozza, megbeszélje, mi is történt, vagy történhetett édesapjával, családjával. – Ez az eset is arra int, hogy nagyon óvatosan és körültekintően kell eljárni az ügynök- és az állambiztonsági ügyekkel foglalkozó törvényjavaslat előkészítésénél – mondta Dávid Ibolya.

Konfliktusmentesnek tartották

Pokorni Zoltán 1993-ban lépett be a Fideszbe, azóta a párt meghatározó tagja. 1994-ben lett képviselő, ekkor már a párt egyik alelnöke volt. 1998 és 2001 között a Fidesz kormányzása alatt oktatásügyi miniszter volt, 2001 áprilisa óta a Fidesz elnöke. Erre a tisztségre azért tartották alkalmasnak, mert stílusa nyugodt, politikai előélete konfliktusmentes. A másik esélyes, Kövér László megítélése ezzel szemben sokkal vitatottabb.

Pokorni minisztersége alatt törölték el az első diplomát szerzők tandíjfizetési kötelezettségét, befejeződött a felsőoktatási intézmények integrációja. Miniszterként kötelezővé tette a hittan és az etika oktatását az iskolákban, illetve elindította a diákhitel programot. Ellenzéki politikusként kritikus, hűvös szerepet szánt pártjának. Korábban évekig a Toldy Gimnázium tanára volt.

A törvény nem érintené

A múlt pénteki kormányülésen született döntés arról, hogy még a nyári pihenő előtt az országgyűlés elé kerül az a törvényjavaslat, mely a politikusok és közéleti szereplők előző rendszerben betöltött tisztségeit vizsgálná. A javaslat szerint azonban nem vizsgálnák a szülők és más családtagok szerepét, így a születendő törvény közvetlenül nem érinti a lemondott pártelnököt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik