Belföld

A Vénusz napraforgóolaj minden élelmiszerbiztonsági előírásnak megfelel

"Teljes mértékben elképzelhetetlenek azok a mérési eredmények, melyeket a szlovák Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet tett közzé és amelyre hivatkozva a Vénusz napraforgó olajnak a szlovák piacról történő kivonását kezdeményezték" - mondta Kollár Lajos, a Vénuszt gyártó és forgalmazó Cereol Növényolajipari Rt. elnök-vezérigazgatója.

A 2001. december 4-i gyártású, 1 literes kiszerelésű napraforgóolaj szlovákiai visszavonását június 17-én, azt követően rendelték el, hogy a terméknek a pozsonyi intézet által mért nikkeltartalma (NI) meghaladta a szlovák élelmiszertörvény által engedélyezett 0,1 mg/kg-t. Ennek az állításnak azonban élesen ellentmond a kontrollvizsgálatot végző kassai laboratóriumnak és a Cereol termékek minőség-ellenőrzését végző Cereol Csoport magyarországi székhelyű kutató intézetének a mérési eredményei, melyek mind a szlovákiai határértéktől lényegesen elmaradó értéket mutattak ki.

A szlovák élelmiszerkódex 0,1 mg/kg határértéket állít fel a napraforgóolaj nikkeltartalmára vonatkozóan. Ugyanerre a nem toxikus anyagra vonatkozóan egyébként sem a magyar, sem az európai uniós, sem pedig a FÁK országok megfelelő törvényei nem szabnak határértéket, tekintettel arra, hogy a nikkelnek a napraforgóolajban történő előfordulása elenyésző. Érdemes megjegyezni, hogy információink szerint ugyanaz a szlovák élelmiszerkódex az italoknál 0,3, a gyermektápoknál 0,4, a kakaónál pedig 8 mg/kg nikkeltartalmat engedélyez. A szlovákiai előírásoktól függetlenül, az európai Cereol csoport egészére élelmiszerbiztonsági vizsgálatokat is végző budapesti kutató intézet rendszeresen ellenőrzi a termék nikkeltartalmát is és ezek a számok több évre visszamenőleg rendre a szlovákiai határértéktől lényegesen elmaradó értéket mutatnak. “Nem is engedhetnénk meg magunknak, hogy bármilyen engedményt tegyünk a minőség kérdésében, hiszen az olajunk előállításához szükséges napraforgó termelése több ezer ember megélhetését biztosítja, a másik oldalon pedig a magyarországi háztartások túlnyomó része az általunk gyártott és forgalmazott Vénusz, illetve Floriol olajat használja. A minőséget az is garantálja, hogy 1997 óta rendelkezünk ISO 9002 minősítéssel és az elsők között vezettük be a kifejezetten az élelmiszerek biztonságát szabályozó HACCP rendszert.” – mondta Kollár Lajos.

A Cereol egyébként további két, független intézetet is megkeresett és megbízott a vizsgálatok elvégzésével. Ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzéséhez azonban időre van szükség, mivel általában nem szokás vizsgálni az olaj nikkeltartalmát, tekintettel ez utóbbi veszélytelen jellegére. Így tehát az intézeteknek először a megfelelő műszerezést, kalibrálást kell elvégezniük és csak ezt követően történhet meg a tényleges mérés.

A Vénusz és a Floriol márkájú növényi olajokból évente néhány ezer tonnányit értékesít Szlovákiában a Cereol. A termékek két importőr révén kerülnek a szlovákiai kereskedőkhöz és különösen az ország déli részén kelendőek. Tekintettel arra, hogy a Cereol mostanáig semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a szlovákiai hatóságoktól, még nem döntött arról, hogy milyen további lépéseket tegyen. A cég természetesen minden lépést megfontol annak érdekében, hogy termékeit, piacát és jó hírnevét megvédje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik