Belföld

Variációk – koalíciós válságra

Medgyessy Péter nélkül is az MSZP kezében maradna a karmesteri pálca, de lehet, hogy nem vállalja tovább a tisztséget több miniszter, aki Medgyessy személye miatt fogadta el a felkérést. A szakértő szerint a szerdai döntés nincs hatással a magyar gazdaság fejlődésére.

Koalíciós válság esetére gyakorlatilag két forgatókönyv létezik – mondta el Kolláth György alkotmányjogász a FigylőNet kérdésére. Az egyik szerint a képviselők egyötöde konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be – ami kötelezően magába foglalja az ellenjelölt megnevezését -, és ezt egyszerű többséggel megszavazza a parlament.

Attól a pillanattól kezdve az ellenjelölt Magyarország új miniszterelnöke. Mivel hazánkban a kormányfőnek van kormánya, ebben az esetben a Medgyessy-kormány automatikusan ügyvezető kormányként működik, amíg az államfő az új minisztereket beiktatja.

A másik lehetőség az, hogy Medgyessy Péter lemond. Ezt megteheti magától is, illetve bizalmi szavazást is kérhet saját maga és kormánya ellen, amely kötelező lemondatást jelenthet, ha a parlamenti többség is úgy kívánja.

A lemondást követően visszaáll az április-májusi helyzet: vagyis az államfő felkér valakit a kormányalakításra. Új országgyűlési képviselő-választásra csak abban az esetben kerülhet sor, ha az államfő által felkért miniszterelnök-jelölt nem képes kormánya felállításához megszerezni a parlamenti többséget.

Az SZDSZ döntésén múlik

Török Gábor politológus valószínűnek tartja, hogy új miniszterelnöke lesz Magyarországnak. Az SZDSZ döntését, melyben megvonja támogatását Medgyessytől, őszerinte az indokolja, hogy ez az utolsó lehetősége a pártnak, újra deklarálni saját helyét az antikommunista-kommunista dimenzióban. Ezzel bizonyíthatják a szabaddemokraták, hogy csupán együttműködnek a baloldallal, de korábbi elveiket nem adják fel.

Ha Medgyessy Péter miniszterelnök személyével kapcsolatban véglegessé válik az SZDSZ-frakció elutasító döntése, azzal a párt elveiért cserében feladja rövid távú politikai érdekeit, hiszen a szabaddemokraták szempontjából a következő kormányfő csak rosszabb lehet, mint Medgyessy – mondta Török.

A Fidesz valószínűleg nem tudta

A politológus szerint koalíciós válság esetén a legnagyobb eséllyel Kovács László pályázhat a miniszterelnöki tisztségre, bár vele szemben is megfogalmazódhatnak hasonló vádak. Kérdéses például, hogy nem léteznek-e vele kapcsolatban is hasonló dokumentumok.

Jelenleg Szili Katalin az egyetlen olyan politikus az MSZP-ben, aki tiszta lappal indulhatna, akit semmiféle módon nem lehet kapcsolatba hozni az előző rendszerrel – mondja Török, aki azt is felvetette: új kormány felállása esetén könnyen lehet, hogy egy új kormányfő felkérésre esetleg nemet mondanak azok a miniszterek, akiknek Medgyessy Péter jelentett személyes garanciát a megfelelő kormányzásra. A politológus név szerint említette László Csaba pénzügyminisztert, Bárándy Péter igazságügy-minisztert és Csehák Judit egészségügyi minisztert.

Ami a Magyar Nemzetben megjelent, többször idézett dokumentumot illeti, Török nem tartja valószínűnek, hogy a nyilvánosságra hozatal a Fideszhez köthető. Szerinte, ha Orbán Viktor pártjának tudomása lett volna erről, akkor már a májusi választások előtt felhasználták volna, vagy akár a két forduló között. Jelenleg a Fidesz nem tehet mást, mint azt, hogy lépten-nyomon alkotmányos válságot és instabilitást kommunikáljon – a helyzet kulcsa az SZDSZ kezében van.

A gazdaság nem szenvedi meg

A Medgyessy-ügy miatt kialakult válsághelyzetnek nem lesznek gazdasági következményei – vélekedik Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. Karsai a FigyelőNet kérdésére elmondta: az új kormány gazdaságpolitikai vonalvezetését nem kérdőjelezte meg senki a koalíción belül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik