Belföld

Az SZDSZ változatlanul támogatja Medgyessyt

A szabaddemokraták szerda délutáni sajtótájékoztatójukon bejelentették: továbbra is támogatják Medgyessy Péter miniszterelnököt. A döntést a jelenlegi helyzet alapján hozta meg a frakció, bármilyen újabb dokumentum új helyzetet eredményezne.

A szabaddemokraták szerda délutáni sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor bejelentette: továbbra is támogatják Medgyessy Péter miniszterelnököt. Sajtóértesülések szerint az SZDSZ frakciója tegnap esti ülésén még úgy foglalt állást, hogy nem támogatja a miniszterelnököt. Ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg.

A Pénzügyminisztérium közleményeA Magyar Nemzet 2002. június 19-én szerdán megjelent számának címlapján egy dokumentum látható. Az irattal kapcsolatban leszögezzük, hogy annak eredeti változata a Pénzügyminisztérium irattárában nem lelhető fel. A Pénzügyminisztérium felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a házban sohasem volt gyakorlat az iratok iktatószám nélküli kezelése.

A frakció ma sem szavazott egyhangúlag Medgyessy miniszterelnöksége mellett. De végül az SZDSZ hosszas vívódás után úgy döntött: a Magyar Nemzet által kirobbantott, Medgyessy Péter kémelhárítói múltjával kapcsolatos polémia ellenére támogatja a miniszterelnököt. A döntést a jelenlegi helyzet alapján hozta meg a frakció, így ha bármilyen új dokumentum előkerülne, ami a pártelnök-frakcióvezető szerint nem volna meglepő, az új helyzetet eredményezne. A viták nem értek véget az SZDSZ-ben, csak a frakcióban – mondta Kuncze.

Válaszúton?Kis János, a Szabad Demokraták Szövetsége első elnöke a szerdai Magyar Hírlapba írt publicisztikájában úgy foglal állást, hogy Medgyessy Péternek haladéktalanul le kell mondania, különben a kormány erkölcsileg elbukott: “Vagy Medgyessy megy most azonnal, vagy az MSZP-SZDSZ koalíció megy röpke néhány hónap múlva.”

A sajtótájékoztatón felmerült az összes lehetséges forgatókönyv, így például az is, hogy a szabaddemokraták kilépjenek a koalícióból, illetve az, hogy leváltsák a miniszterelnököt, végül azonban a Medgyessy Péterrel közös folytatás mellet döntöttek; az ország érdekeit a párt érdekei elé helyezték – indokolta a döntést Kuncze Gábor. Ugyanakkor kijelentette: Medgyesssynek meg kell követnie azokat a választópolgárokat, akik nem tudtak múltjának ezekről a részleteiről, amikor rá adták voksukat.

Medgyessy Péter a jobboldali lapban elsőként megjelent cikk után tagadta ügynöki múltját, a második napon azonban, miután Lamperth Mónika belügyminiszter feloldotta titoktartási kötelezettsége alól, beismerte, hogy öt évig mint kémelhárító dolgozott “Magyarország érdekében”. A miniszterelnök említést tett egy törvényjavaslat benyújtásáról, ami nyilvánvalóan gesztus az SZDSZ-nek, és a frakció szerda délután sajtótájékoztatóján is a hangsúlyos témák között szerepelt.

A törvényjavaslat szerint a III/III-as ügynöklisták teljes tartalma a nyilvánosság elé kerülne, és kutathatóvá válna, valamint a III/I-es, II-es és IV-es főcsoportfőnökségek jelenleg közszerepet vállaló tagjainak a nevét is nyilvánosságra hoznák. Az erről szóló aktákat a Történeti Hivatal gondozná, az ellenőrzés pedig ennek folytán átkerülne a kultusztárcához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik