Belföld

Medgyessy: kémelhárító tiszt voltam – tárgyal a koalíció

A kormánypártok egyeztetnek a Magyar Nemzet Medgyessy Péterről szóló cikke nyomán kirobbant ügyben. Több lap egybehangzó értesülései szerint az MSZP frakciója támogatja Medgyessyt, míg az SZDSZ-frakció a távozását javasolja. Medgyessy az Országgyűlés szerdai ülésén elismerte: öt éven át kémelhárító tiszt volt.

Kormányválsághoz vezethet a Medgyessy Péter miniszterelnök egykori kémelhárítói tevékenységével kapcsolatban kirobbant vita, melynek előzménye a Magyar Nemzet keddi számában megjelent, Medgyessy főhadnagyi kinevezésről szóló, ismeretlen helyről előkerült dokumentum fotójával illusztrált cikk (lásd keddi írásunkat >>).

A miniszterelnök az Országgyűlés szerdai ülésén elismerte, hogy öt éven át kémelhárító tisztként működött, a jobboldali lap által közölt dokumentumokat azonban hamisítványnak nevezte. Medgyessy a Parlament épületében közölte: kizárólag Magyarország IMF-csatlakozásának előkészítésével foglalkozott. Mint elmondta: feladata az volt, hogy megakadályozza a külföldi – vélhetően szovjet – titkosszolgálatok Magyarország IMF-csatlakozásával kapcsolatos ellenlépéseit.

Tárgyal a koalíció

Több lap egybehangzó értesülése szerint kedden este a szocialista frakció egyhangú támogatásáról biztosította Medgyessy Pétert, az SZDSZ frakciójának húsz tagja közül azonban 17 megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és Kovács László jelenlegi szocialista pártelnököt látná szívesen a kormányfői poszton. Ezt a párt hivatalosan még nem erősítette meg. A szabaddemokrata és a szocialista frakció a jelen pillanatban is tárgyalásokat folytat az ügyben, az eredményről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

A vádakA Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentum szerint Medgyessy a Belügyminisztérium szigorúan titkos állományának (SZT) volt a tagja. A lap által közölt dokumentum egy huszonnégy évvel ezelőtti kinevezés, melyben Benkei András belügyminiszter a D-209. számon nyilvántartott tisztet rendőrfőhadnaggyá, azaz a BM III/II-7. osztály kiemelt főoperatív beosztottjává nevezi ki.

Kovács László ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: semmit nem tud a szabaddemokraták álláspontjáról, a koalíciós ülésen azonban ők is részt vettek, és akkor még nem volt közöttük vita. Kovács azt ígérte: szerda délig mindenképp döntenek az ügyben.

Medgyessy Péter az egyik televíziós csatorna által hozzá intézett kérdésre elmondta: amennyiben a bizalom nincs meg iránta, akár arra is kész, hogy lemondjon. Ő azonban egyelőre úgy véli, a bizalom megmaradt, pártja kiáll mellette, ezért nem kell lemondania.

Egy névtelenséget kérő szabaddemokrata politikus az [origo] internetes lapnak elmondta: rengeteg sms-t kaptak kedden, amiben arra szólították fel a párt vezetőit, hogy ne támogassák tovább Medgyessyt. Az SZDSZ-es politikus szerint elvárható lett volna Medgyessytől, hogy időben elmondja nekik, hogy a kémelhárításnak dolgozott. A politikus azt állítja: Medgyessy akkor járt volna el helyesen, ha még beiktatása előtt kiállt volna a nyilvánosság elé.

Medgyessy Péter a Népszabadságnak adott interjúban elmondta: kész arra, hogy kinyissák az összes dossziét, és hogy hozzáférhetővé tegyék az 1990 előtti dokumentumokat. Ezt az Országgyűlés szerdai ülésén a miniszterelnök megerősítette.

Újabb vádak és dokumentumok a Magyar Nemzetben

A Magyar Nemzet szerdai számában újabb dokumentumot és cikket közölt Medgyessy Péter múltjával kapcsolatban. A szigorúan bizalmas feljegyzésen olyan személyekről van szó, akik “számba jöhetnének” egy esteleges ellenforradalmi megmozdulásban. A lap címoldalán közölte az 1976-ban kelt iratot, amelynek aláírója Medgyessy Péter.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán reggel közölte: Medgyessy Péter miniszterelnök pert indít a Magyar Nemzet című napilap ellen. Indoklása szerint a napilapban szerdán közzétett dokumentum hamisítvány. Gál J. Zoltán elmondta: a konkrét jogi lépésről a nap folyamán adnak tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik