Belföld

Megvédik a magyar pálinkát

24.hu
24.hu

2002. 05. 09. 17:29

Ez év második felétől csak 100 százalékos gyümölcspárlatból készülhet pálinka a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint - hangzott el a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács által rendezett háttérbeszélgetésen. Az intézkedésre azért volt szükség - mondta az MTI-nek Győry László, a szövetség igazgatója - mivel Magyarország az Európai Unióban védetté kívánja nyilváníttatni a pálinka nevet. Ehhez azonban az unió szerint az szükséges, hogy Magyarországon is csak 100 százalékos gyümölcscefréből, cukor hozzáadása nélkül készülhessen pálinka. Emellett a jövő év január 1-jétől rumot is csak cukornád-melaszból lehet készíteni, valamint whisky is csak gabonapálinka lehet, és vilmoskörte pálinka is csak vilmoskörtéből készülhet aroma nélkül. Győry László elmondta: Magyarországon jelenleg évente és fejenként 3,2 úgynvezett abszolútliter alkohol fogy.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.