Belföld

Xerox: környezetbarát csúcstermékek

Mérgező festékkazetták, higany, bróm, és ólomtartalmú berendezések, több milliárd tonna papír- és elektronikus hulladék. Mit tartogatnak a számítástechnikai berendezéseket gyártó vállalatok a jövő számára? A Xerox Corporation több évtizede gyakorolt zöld gondolkodása" több, mint 2 milliárd dollár költségmegtakarítást valamint 1,8 millió újrahasznosított nyomtatót és másológépet eredményezett. Mindez azt bizonyítja, hogy lehet környezetbarát termékeket és technológiákat fejleszteni, és ugyanakkor költség-hatékonyan gazdálkodni. A társaság a Föld Napja alkalmából rámutatott az előttünk álló kihívásokra is.

1991-ben elköteleztük magunkat amellett, hogy tervezési és gyártási tevékenységünk során szem előtt tartjuk a környezet értékeit. mondta Jack C. Azar, a Xerox környezetért, egészségügyért és biztonságért felelős elnökhelyettese. Termékfejlesztési programunk azóta egyaránt irányul a környezet megóvására és gépeink teljesítményének növelésére. Állandó innovációval igyekszünk biztosítani, hogy berendezéseink alkatrészei több termékgenerációt is kiszolgáljanak.”

“A vállalat továbbra is alkalmazkodik azonban az új igényekhez és kihívásokhoz. Egyre fontosabbá válik, az energia-megtakarítás, az anyagkiválasztás pedig egyre kritikusabbá. Nagyon sok munkába kerül azonban a vásárlók attitűdjének megváltoztatása: napjainkban még mindig sokszor előfordul, hogy a vásárlók idegenkednek a környezetbarát megoldásoktól, mint pl. az újrafeldolgozott termékek. A vevőben tudatosítani kell, hogy az újrafeldolgozott termékek nem kisebb értékűek, és nem is sérülékenyebbek, mint új társaik. Furcsa módon éppen a “legmerevebb” vásárlók, az állami szervek azok, akik egyébként leginkább aggódnak a nagyarányú szemétlerakás miatt.” A Xerox azzal számol, hogy felhasználói érzékelik a Xerox “hulladékmentes” termékeinek jelentős előnyeit. A nyomtatók és másológépek újrafeldolgozásában a Xerox úttörőmunkát végez, amelynek során a visszaváltott termékeket és alkatrészeket újszerű külsővel és teljesítménnyel építi újjá, és a legújabb igények szerint korszerűsíti. A Xerox azon kívül, hogy 1991 óta ezzel a tevékenységével 2 millió dollárt takarított meg:

1,2 milliárd font súlyú elektronikus hulladék lerakását előzte meg azzal, hogy újrahasznosította termékeit. Ez a mennyiség háromszor megtölthetné az Empire State Building épületét. Ezen felül a Xerox a vevők által egyedül 2000-ben visszaváltott 7 millió patron és festékkazetta több, mint 90%-át volt képes újrafeldolgozni – aminek a következtében 14 millió font súlyú hulladék nem érte el a lerakóhelyeket.
A Xerox 1993 óta közel 200 ENERGY STAR minősítésű terméket vezetett be. 2000-ben ezek a termékek több, mint 800.000 MWh energia-megtakarítást tettek lehetővé – amely energiamennyiség több, mint 650.000 otthon világításához elég egy éven át az Egyesült Államokban.
A vevők energiatakarékos termékek használatával takarítanak meg pénzt. Pl. egy nagy bank, mint ügyfél, 34%-kal illetve 1,9 millió kWh-val csökkentette éves energiafogyasztását a Xerox ENERGY STAR®-minősítésű másolóinak és multifunkciós készülékeinek a használatával ahhoz képest, mintha az ezeknek megfelelő nem ENERGY STAR termékeket használta volna. 0,10 $/kWh ár mellett ez közel 200.000 dollár éves áramköltség-megtakarítást jelent.

Az energiahatékonyság és az elektronikus hulladékok csökkentése továbbra is elsőbbséget élvez. A Xerox kezdettől fogva tervezett energiatakarékos termékei készenléti” üzemmódra kapcsolva csökkentik az energiafogyasztást inaktív állapotban. A Xerox Document Centre 432DC éves áramfogyasztása pl. 80%-kal alacsonyabb, mint az 1990-ben bevezetett Xerox 5034 másolóé, ahol a megtakarítás nagy része a készenléti üzemmód eredménye. Az ezen a területen folytatott kutatómunka célja a még alacsonyabb energiafogyasztás, miközben kielégíti a fogyasztók azon elvárását, hogy a rendszerek másodpercek alatt újra üzemkész állapotba helyezhetők legyenek.

A Xerox már úgy tervezi termékeit, hogy kiküszöbölje a legtöbb veszélyes anyag felhasználását. A társaság már nem használ brómozott égésgátlókat és higanytartalmú kapcsolókat illetve reléket, és fokozatosan megszünteti a higany mindennemű használatát, amely jelenleg még néhány felhasználói kijelzőben és szkenner lámpában megtalálható. Ez a helyettesítési folyamat érvényes a másik aggodalmat keltő anyagra, az ólomra is.
Végső soron a piaci erők fogják meghatározni az olyan környezetbarát megoldások sikerét, mint az újrahasznosítás, amely a leghasznosabbnak bizonyul a környezet számára. Egyre inkább a termékek minősége és teljesítménye lesz a döntő szempont, és nem az, hogy egy termék mennyi újrahasznosított alkatrészt tartalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik